7.12.2021. 12:36
0
Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Hrvatskoj: Milanović u Dodiku vidi saveznika. Izjavom o Srebrenici otvorio je Pandorinu kutiju
Armin Hodžić, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, komentirao je za N1 Hrvatska istupe predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića. Milanović ga je jučer nazvao etnobiznismenom i poručio da nije dovoljno zvati se Hodžić ili Hadžić da bi bio predstavnik Bošnjaka.

“Da biste bili etnobiznismen, to znači da parazitirate na državnom proračunu”, odgovorio je Hodžić Milanoviću. Na pitanje je li Milorad Pupovac etnobiznismen rekao je: “Morate pitati njega.”

“Takav način oslovljavanja predstavnika političkih manjina je u politički diskurs vratio Zlatko Hasanbegović kad je postao ministar kulture. To preuzima i Milanović. Ti njegovi pokušaji diskreditacije mene kao sagovornika u ovoj temi nisu relevantni. On se nije osvrnuo na sadržaj konferencije koju smo održali, nije demantirao ni negirao nijedan dio te konferencije, bazirao se isključivo na mene. Prvo je rekao da me ne zna i nikad nije čuo za mene, a onda da imam predrasude. To je retorička finta predsjednika. Mene kao građanina RH zabrinjava nastavak njegove retorike o genocidu u Srebrenici”, kazao je Hodžić, dodavši:

“Srebrenica je bila tema broj jedan zbog koje smo sazvali konferenciju. Ne treba zaboraviti da je ovo itekako važna tema. Ako predsjednik relativizira genocid u Srebrenici, što mi sutra možemo očekivati? Ne treba se čuditi ako maloljetnici na stadionima skandiraju ‘nož, žica, Srebrenica’. Ovo je otvorilo Pandorinu kutiju, ovo što predsjednik govori, da nije svaka žrtva ista. U Srebrenici je u dva dana ubijeno 8 i pol hiljada ljudi, pazite koja je efikasnost mašinerije smrti bila u Srebrenici, to je zastrašujuće”, rekao je Hodžić.

Milanović ga je optužio i da nije predstavnik nacionalne manjine, a Hodžić smatra da je očito Milanović preuzeo retoriku legitimiteta od Dragana Čovića te da neće ulaziti u raspravu o tome.

“Drago mi je da je otvorio temu Bošnjaka u saboru. Kako je moguće da Bošnjaci, koji su druga najbrojnija manjina u Hrvatskoj, nemaju svoje predstavnike nego ih dijele s drugima? Zabrinut sam kad predsjednik države ima ovakve stavove o genocidu nad mojim narodom. Da sam se ja tad zadesio u Srebrenici, doživio bih istu sudbinu kao 8 i pol hiljada mojih sunarodnjaka”, rekao je Hodžić.

Također, on se osvrnuo i na odnos Dodika i Milanovića.

“Otkad je Zoran Milanović došao na Pantovčak, imao je dva javna susreta s Dodikom. Kad se Dodik prošle sedmice vratio s fantomskog posjeta Rusiji, on se zahvalio Milanoviću. Zašto? Zbog njegovih izjava o genocidu i visokom predstavniku. A onda jučer Milanović se opet referira na Dodika kao na istinskog predstavnika Srba u BiH”, rekao je Hodžić i zaključio:

“Očito je da Milanović u Dodiku vidi saveznika, a provlači se i to da je Dodik zaštitnik hrvatskih interesa u BiH. Mene jeza prođe kad to čujem. Pa on s podsmijehom govori  Hrvatima. Stava sam da je najveći uspjeh srpske vanjske politike upravo sukob između Hrvata i Bošnjaka, to je onaj jezičac na vagi koji nam treba i koji bi BiH doveo do stanja u kojemu bi prodisala, u kojemu bi se otvorila investicijama. Kad pričate o BiH, stalno se vrtimo oko istih tema”, kazao je Hodžić, prenosi Raport.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.