8.12.2021. 11:11
0
Federalna inspekcija u UKC Tuzla: Protivno zakonu imenovani v.d. generalnog direktora, upravni odbor i pomoćnik direktora za medicinska pitanja!?
Federalna uprava za inspekcijske poslove izvršila je inspekcijski nadzor nad Univerzitetsko kliničkim centrom Tuzla kojom prilikom je utvrđeno niz nepravilnosti u imenovanju Upravnog odbora UKC-a Tuzla, vršioca dužnosti direktora UKC-a Tuzla i pomoćnika direktora za medicinske poslove ove ustanove.

Podsjetimo, početkom godine u Tuzlanskom kantonu je došlo do smjene bivše Vlade koju je predvodio prof.dr. Denijal Tulumović, a zamijenjena je novom koju predvodi prof.dr. Kadrija Hodžić iz SDP-a u koaliciji sa Pokretom demokratske akcije Mirsada Kukića, Našom strankom i Strankom za bolju budućnost, te samostalnim zastupnikom Smajom Mandžićem. Nakon imenovanja nove Vlade u Tuzlanskom kantonu došlo je do nezapamćenog broja smjena sa pozicija u zdravstvu, obrazovanju i svim drugim ustanovama čiji je osnivač Tuzlanski kanton. Broj smijenjenih lica je odavno prešao 800.

U Univerzitetski klinički centar Tuzla imenovan je novi Upravni odbor, kao i rukovodeći kadar koji predvodi dr.med. Alen Kamerić. Prema nalazu koji su sačinili federalni zdravstveni inspektor i federalni inspektor za oblast radnih odnosa utvrđeno je da Upravni odbor nije imenovan u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti FBiH jer nema predstavnika Federacije Bosne i Hercegovine. 


U toku nadzora postupajući inspektor je izvršio uvid i u Odluku o izboru u naučnonastavno zvanje kojim se dr.med. Alen Kamerić bira u naučnonastavno zvanje docent. Odluka je donesena od strane Senata Evropskog univerziteta  „Kallos“ u Tuzli, koji potvrdom Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, nije prošao proces akreditacije visokoškolskih ustanova i nije upisan u Državni registar akreditiranih visokoškolskih ustanova u BiH. 


Također, nalazom federalne inspekcije je utvrđeno da u momentu nadzora nije predočena saglasnost Federalnog ministarstva zdravstva za imenovanje v.d. direktora, kako je utvrđeno zakonom. Uvidom u dosije pomoćnika direktora za medicinska pitanja Bahrudina Hadžiefendića, inspektor je utvrdio da isti ne ispunjava uslove za obavljanje poslova i radnih zadataka kako su utvrđeni općim aktima subjekta nadzora, nema završenu specijalizaciju, kao ni pet godina radnog iskustva nakon položenog specijalističkog ispita. 

O imenovanju v.d. direktora Alena Kamerića koji nema saglasnost Federalnog ministarstva zdravstva, rečeno je da je imenovan uz saglasnost premijera Kadrije Hodžića.

 

Na Skupštini Tuzlanskog kantona nekoliko puta se raspravljalo o radu UKC-a Tuzla, ali uvijek na inicijative opozocije, dok pozicione stranke uporno odbijaju svaku sugestiju i kritiku na temu kontrolisane ustanove.




(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.