8.12.2021. 17:47
1
Poznato za šta Tužilaštvo BiH tereti Nedima Uzunovića: Tužiteljica tvrdi da je iz Bosnalijeka u svoj džep izvukao više od osam miliona maraka
Više od osam miliona maraka. Toliko je, prema tvrdnjama Tužilaštva BiH direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović izvukao iz kompanije na čijem je čelu bio i stavio ih u svoj i džepove članova svoje porodice.

U toku današnjeg ročišta o određivanju pritvora, tužiteljica Tužilaštva BiH je kazala kako je Uzunović organizovao dvije kriminalne grupe. Jedna je služila za izvlačenje novca iz Bosnalijeka, a u nju su bili uključeni članovi Uzunovićeve porodice, supruga, otac, sestra, punac, kao i neki prijatelji.

Prema tvrdnjama tužiteljice, novac iz Bosnalijeka je uplaćivan na račune off shore kompanija, na ime navodno pruženih marketinških usluga. Međutim, kompanije kojima je uplaćen novac te usluge nikada nisu obavile. Umjesto toga uplaćeni novac su prosljeđivale na račune Nedima Uzunovića i drugih članova ove grupe. Na ovaj način iz Bosnalijeka je izvučen iznos spomenut na početku ovog teksta.

U vezi sa djelovanjem ove grupe tužiteljica je kazala kako je Uzunovićev otac Sead, koji je jučer, nakon saslušanja, pušten na slobodu, kazao kako je znao šta mu radi sin, te da je svo vrijeme biop protiv toga.

Tužilaštvo BiH također tvrdi da je Uzunović organizovao drugu grupu s ciljem privatizacije komapnije. Prema navodima Tužilaštva, ova grupa je kupovala dionice Bosnalijeka novcem komapnije, tako da se u ovom slučaju radi o nezakonitoj privatizaciji u korist trećih osoba.

Inačem u toku akcije Trik, osim Uzunovića, uhapšena je još jedna osoba, a još pet ih je dobilo poziv za saslušanje, kojem su se i odazvali.

Osumnjičeni se terete za krivična djela organizovani kriminal, zloupotreba položaja i ovlasti i pranje novca.

Odluku o eventualnom određivanju pritvora Sud BiH će donijeti naknadno.

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.