9.12.2021. 10:58
0
Mijatović Kalabuhovu: Nemate pravo da se miješate u unutrašnje stvari BiH
Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Vojin Mijatović uputio je pismo ambasadoru Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Igoru Kalabuhovu podsjećajući ga da je BiH nezavisna i suverena država koja je članica Ujedinjenih nacija i koja ima Ustav i institucije.

Napomenuo je da je Ruska Federacija partner Bosne i Hercegovine i prijateljska zemlja, što je mnogo puta dokazano te da je Kalabuhov akreditirani ambasador prijateljske zemlje u Bosni i Hercegovini, a samim tim prijatelj države.

- Kao prijatelj trebalo bi da shvatite da nemate pravo da se miješate u unutrašnje stvari naše zemlje, a pogotovo u prioritete vanjske politike zemlje u kojoj ste ipak samo gost. BiH će biti i članica Evropske unije i NATO saveza jer je to stav većine građana u BiH, a da li ima konsenzusa oko toga je naša unutrašnja stvar - podvukao je Mijatović u pismu koje je objavio na svom Facebook profilu.

Napominje da ambasador ima pravo odlučiti da li će biti prisutan na sjednicama Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC), ali ga je podsjetio da mu to ne daje za pravo drži predavanja bilo kome u BiH.

- Ukoliko ste prijatelj naše zemlje, osigurajte da se plati poreski dug Rafinerije nafte u Brodu koja je u vlasništvu ruske kompanije. Radi se o dugu koji premašuje stotine miliona KM. Vjerujem da se ni u Rusiji ne može poslovati ukoliko ne plaćate poreze - podsjetio ga je Mijatović.

Također, pozvao je Kalabuhova da osigura da Rusija smanji prisustvo njihovih obavještajaca širom BiH koji, tvrdi Mijatović rade po njegovom nalogu, naglašavajući da to ne rade prijatelji.

- BiH je u Evropi i ovdje ne stanuju metode gdje se neistomišljenici pokušavaju ukoriti na najbrutalnije načine kako se to radi nažalost u Ruskoj Federaciji što smo vidjeli na primjeru lidera opozicije Alekseja Navalnija. Kada ste gost u nekoj zemlji, poštuje se domaćin, to je civilizacijska stvar i stvar kućnog odgoja - poručio je potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović u pismu ruskom ambasadoru.

(FENA/A. Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.