9.12.2021. 15:18
0
Upaljen crveni alarm: Sladić najavio obilne padavine, moguće su i poplave
Crveni meteoalarm danas je zbog obilne kiše upaljen za područje Mostara, gdje se očekuje da padne od 50 do 80 litara po metru kvadratnom.

U Bosni i Hercegovini jutros je pretežno oblačno vrijeme, sa kišom u Hercegovini, centralnim i zapadnim područjima Bosne. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 924 hPa, za 20 hPa je niži od normalnog i lagano opada.


Danas će u našoj zemlji preovladavati oblačno vrijeme s kišom, a u višim područjima sa susnježicom i snijegom. Intenzivnije padavine u Hercegovini, centralnoj i zapadnoj Bosni. Vjetar slab do umjeren na sjeveru Bosne sjeverozapadni, a u ostatku zemlje južni i jugoistočni. Dnevna temperatura od 3 do 9, na jugu do 12 stepeni. U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme s kišom. Dnevna temperatura oko 5 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.


Crveni Meteoalarm

Crveni meteoalarm danas je zbog obilne kiše upaljen za područje Mostara, gdje se očekuje da padne od 50 do 80 litara po metru kvadratnom. Kako je meteorolog Nedim Sladić najavio za N1, Na planinskim masivima Čabulje, Čvrsnice, Prenja i Veleža i do 100 litara po kvadratnom metru.


Padavine će se s približavanjem poremećaja intenzivirati osim u zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne i na sjeverozapadu Bosne u ranim jutarnjim satima, gdje će po prelasku fronte doći do spuštanja hladnijeg zraka, pa će u poslijepodnevnim satima u ovim područjima doći do pada temperature zraka, što će na planinama iznad 1200 metara nadmorske visine usloviti prelazak kiše u susnježicu i snijeg.


Zona intenzivnih padavina će se potom od prijepodneva prema sredini dana proširiti i na ostatak zemlje, donoseći intenzivne padavine centralnoj Bosni, gdje se očekuje između 20 i 40, lokalno i do 50 litara po kvadratnom metru.


Zbog udaljenosti poremećaja, na sjeveroistoku Bosne očekuju se najmanje količine padavina, uglavnom manje od 10 litara, a s odmicanjem na jugoistok uslijedit će slabljenje padavina širom zemlje, i to naročito u noći na petak.


Narandžasto upozorenje zbog kiše na snazi je za regije Livna, Sarajeva i Trebinja, gdje se očekuje od 30 do 60 litara po metru kvadratnom za 24 sata.


Zbog jakog vjetra narandžasti meteoalarm upaljen je i za područja Banje Luke i Livna, a prognozirani su udari snage od 50 do 70 kilometara na sat. Žuti meteoalarm zbog najavljenih jačih udara vjetra upaljen je i za regije Višegrada, Trebinja, Foče, Sarajeva i Mostara, a zbog kiše za banjalučko i fočansko područje.


Prognoza za naredne dane

U petak će biti pretežno oblačno vrijeme sa kišom u Hercegovin, u nižim područjima jugozapadne Bosne kiša a u višim susnježica i snijeg. U ranim jutarnjim satima slab snijeg je moguć ponegdje u centralnim i istočnim područjima Bosne. Poslije podne u Bosni djelimično razvedravanje. Vjetar slab do umjeren istočni i jugoistočni. Jutarnja temperatura od -3 do 2, na jugu do 7, a dnevna od 1 do 5, na jugu do 8 °C.


U subotu se očekuje oblačno vrijeme sa kišom u Hercegovni i na krajnjem sjeveru Bosne, a u ostatku Bosne susnježica i snijeg. Više padavine u centralnim, istočnim i sjeverozapadnim područjima Bosne. Jutarnja temperatura od -4 do 1, na jugu od 2 do 6, a dnevna od 0 do 4, na jugu do 8 °C.


U nedjelju će biti pretežno oblačno vrijeme sa snijegom u većem dijelu Bosne. Jutarnja temperatura od -4 do 1, na jugu do 4, a dnevna od -2 do 4, na jugu do 8 °C. U ponedjeljak se u Bosni umjeren do pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu Hercegovini pretežno sunčano. Povremno slab snijeg je moguć u centralnim i istočnim područjima Bosne. Jutarnja temperatura od -5 do 1, na jugu do 3, a dnevna od 0 do 4, na jugu do 8 °C.


(Kenan Bešlija) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.