10.12.2021. 12:53
0
Jačati integritet i transparentnost u javnom sektoru
Konferencija pod okriljem projekta “Jačanje integriteta i transparentnosti u javnom sektoru” održana je povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, ukazujući na značaj prevencije i borbe protiv korupcije na lokalnom i kantonalnom nivou i predstavljajući primjere dobrih praksi iz navedenih oblasti.

Premijer Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto je tom prilikom podsjetio da je Vlada KS lider u borbi protiv korupcije u BiH, a to, kako je kazao, dokazuju primjeri poput registra zaposlenih u javnom sektoru, Zakona o prijavljivanju imovine, apsolutna transparentnost, krivične prijave koje se svaki dan podnose protiv odgovornih u javnim ustanovama.


Također, premijer Tuzlanskog Kantona Kadrija Hodžić naglasio je kako je kantonalna vlada brojnim aktivnostima potvrdila svoju opredjeljenost borbi protiv korupcije.  Podsjetio je da su se članovi Vlade TK dobrovoljno odrekli prava, odnosno obavezali da niko od članova naših porodica ili naših bližih srodnika neće biti zaposlen u kantonalnim institucijama ili ustanovama dok su u mandatu.


Britanski ambasador u BiH Matthew Field, izrazio je nadu da će projekt dati uvid u percepciju korupcije u partnerskim općinama/opštinama i gradovima.

- Istraživanje će omogućiti da se čuje glas građana, kao i njihovi stavovi o fenomenu korupcije i njenoj rasprostranjenosti. Podjednako važno, istraživanje će pokazati koliko su lokalne vlasti efikasne u borbi protiv korupcije i dati strateške preporuke za unapređenje - kazao je ambasador Field.


Zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Stephen Kinloch Pichat je istakao da korupcija ugrožava kvalitet javnih usluga, povećava nejednakost i ometa nacionalni i lokalni ekonomski razvoj narušavanjem tržišta roba i usluga.

- To narušava vladavinu zakona i uništava povjerenje javnosti u vlade i lidere. Korupcija predstavlja ozbiljnu prepreku za poslovanje u Bosni i Hercegovini. Nivo korupcije se smatra visokim, te je stvorio kamen spoticanja u nastojanjima za pristupanje EU - izjavio je on.

U sklopu konferencije, održana je panel diskusija o jačanju mehanizama transparentnosti i integriteta. Na pitanje da li vjeruje da je korupcija kulturološki određena ili smatra da je to samo jedan od izgovora, Robert Klitgaard, međunarodni stručnjak u oblasti borbe protiv korupcije odgovorio je da se “kulture ne razlikuju u svojim konceptima podmićivanja. One znaju razliku između poklona i mita i preziru korupciju. Ipak, možda će morati da učestvuju u njoj, jer korupcija je postala sistemska.”


Programski menadžer za pravosuđe i borbu protiv korupcije uime Delegacije EU u BiH Enrico Visentin skrenuo je pažnju na značaj problema vezanog za sistem javnih nabavki.

- Potrebno je uvesti sistem elektronskog praćenja javnih nabavki kako bi uprava javnih preduzeća bila pod striktnim monitoringom. Javna preduzeća se moraju depolitizirati – naglasio je Visentin.


Konferenciji su prisustvovali i načelnici i gradonačelnici 12 partnerskih jedinica lokalne samouprave, Savez općina i gradova FBiH, Savez opština i gradova RS, te predstavnici kantonalnih ministarstava i javnih preduzeća i ustanova.


Projekt “Jačanje integriteta i transparentnosti u javnom sektoru” implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, saopćeno je iz UNDP.


(FENA/  K.Bešlija) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.