17.12.2021. 15:23
0
Oglasili se iz VSTV-a: Poručili da neće razmatrati zaključke NSRS-a
Doidkov savjetnik Tegeltija poručio je da bi VSTV time direktno izašla izvan okvira nadležnosti.

Iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV) su poručili da se neće oglašavati u vezi sa incijativom navedenom tokom prvog dana sjednice ove institucije, a koja se odnosi na eventualno razmatranje zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske vezanih za pravosuđe.

Naglasili su i to da VSTV djeluje jedinstveno, u punom kapacitetu.

- Te u okviru svojih nadležnosti i mandata donosi odluke i mišljenja koja se poštuju u svim pravosudnim institucijama u Bosni i Hercegovini, ujedno definišući strateške korake za narednu godinu, te shodno tome neće razmatrati i oglašavati se o ovom pitanju - poručili su iz VSTV-a.

Jučer je predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija najavio da bi članovi VSTV-a danas trebali pokušati da usaglase zajedničko saopštenje o zaključcima NSRS-a kojima je planirano suspendovanje Zakona o VSTV-u i formiranje ovog pravosudnog tijela za imenovanje sudija i tužilaca na nivou RS-a.

Dodikov savjetnik, Milan Tegeltija, kazao je da VSTV nema nadležnost da raspravlja o zaključku NSRS koji se odnosi na ustavno-politička pitanja, odnosno pitanja Ustava BiH. Poručio je da je to "direktno izlaženje izvan okvira nadležnosti VSTV-a i bavljenje klasičnom politikom".

Podsjetimo, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u petak, 10. decembra, četiri informacije o prenosu nadležnosti sa državnog na entitetski nivo sa zaključcima, među kojima je zaključak o VSTV-u. Tim zaključkom planira se da Vlada Republike Srpske pripremi zakon o VSTV-u Republike Srpske u roku od šest mjeseci.

Nakon usvajanja ovog zakona, planirano je neprimjenjivanje Zakona o VSTV-u BiH na teritoriji Republike Srpske.


(Admir Oručević)

VSTV
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.