18.12.2021. 11:03
0
Escobar za CNN: Dodik udara u samo srce Daytona
Gabriel Escobar, specijalni izaslanik za Zapadni Balkan i pomoćnik asistenta državnog sekretara SAD-a, u vrlo opširnom intervjuu za CNN je govorio o dešavanjima u Bosni i Hercegovini.

Christiane Amanpour koja već tri decenije detaljno prati ono što se dešava u našoj zemlji seriju intervjua o posljednjim dešavanjima nastavila je nakon Christiana Schmidta i Arminke Helić preko Harisa Silajdžića sa Gabrielom Escobarom. Escobar kojem Balkan također nije stran poručuje kako lider SNSD-a Milorad Dodik udara u samo srce Daytona. Escobar također ističe kako SAD potiče i druge da razmotre sankcije odnosno da “umjesto šargarepe, razmotre i štap”, prenosi N1.


Escobar je odbio i stav koji je u nedavnom intervjuu Amanpour izrekao Haris Silajdžić a po kojem bi se mogao desiti novi rat u BiH ukoliko međunarodna zajednica ne reaguje.


“Uopšte se ne slažem s tim. Prije svega, ovo nije 1991. Sada postoji mandat Vijeća sigurnosti UN-a za očuvanje mira. I mi imamo misiju evropskih snaga u regionu. Imamo visokog predstavnika s nizom alata koji mogu spriječiti političke aktere da poduzmu dalje akcije deeskalacije. Postoji obaveza i Hrvatske i Srbije, koje su potpisnice, da neće biti rata. Dakle, povrh toga, ne vidimo kapacitet, da budem iskren, bilo koje institucije da može da vodi rat. Ja… u razgovoru sa mladim ljudima nema volje da se pod ovim uslovima zaštiti Milorad Dodik”, stava je američki izaslanik, prenosi portal N1 televizije.


Escobarovo gostovanje na CNN-u se desilo samo nekoliko sati prije nego je američki Senat nakon višemjesečne blokade posljednjeg radnog dana u sedmici i u ovoj kalendarskoj godini potvrdio dolazak Michaela Murphyja, novog ambasadora SAD-a u Sarajevo,  zaključuje se u tekstu.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.