18.12.2021. 17:47
1
Osumnjičeni za ubistvo Ramića: Adel Kabaš više puta osuđivan, kaznu zatvora zamijenio radom za opšte dobro
Adel Kabaš, osumnjičeni za ubistvo Mehmeda Meše Ramića koje se desilo prije sedam dana u sarajevskom naselju Pofalići, dva puta je bio osuđivan zbog počinjenih više krivičnih djela, saznaje portal "Avaza".

Kabaš zvani Dasta nakon pucnjave na Pofalićima istu noć, uz pomoć uhapšenih i pritvorenih Edvina Imamovića i Igora Zuke pobjegao u Crnu Goru, nakon čega je Kantonalni sud u Sarajevu, na prijedlog Tužilaštva KS za njim raspisao potjernicu.

No Kabaš je prema informacijama "Avaza" dva puta osuđivan za teška krivična djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine i izazivanje opće opasnosti. 

On je presudom Općinskog suda u Sarajevu broj: 65 0 K 200660 11 K osuđen 23.januara ove godine za krivično djelo iz člana 328. stav 1. u vezi člana 323 stav KZ FBiH kaznom zatvora od sedam mjeseci. 

Istom presudom predložena je i sigurnosna mjera oduzimanja predmeta.

Kabaš je i osuđivan  i 2018. godine. Prema presudi Općinskog suda u Sarajevu broj 65 0 675973 17 K od 27.novembra 2018.godine, Kabaš je osuđen za krivično djelo iz člana 323. stav 3. u vezi stava 1. član 362.stav 2 u vezi stava 1 KZ FBiH i član 52.stav 1 tačka a ZONDINOM-a,  na kaznu zatvora u trajanju od godinu dana. No, ova kazna je zamjenjena radom za opšte dobro na slobodo u trajanju od 90 dana.

Naime, u Krivičnom zakonu  Federacije u članu 44 .stoji:

"Odluka da se kazna zatvora zamijeni radom za opće dobro na slobodi zasniva se na ocjeni da, uzimajući u obzir sve okolnosti koje određuju vrstu i mjeru kazne, izvršenje kazne zatvora ne bi bilo prijeko potrebno za ostvarenje svrhe kažnjavanja, ali istovremeno uvjetna kazna ne bi bila dovoljna za postizanje opće svrhe krivičnopravnih sankcija"

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.