20.12.2021. 13:27
0
SAD će imenovati specijalnog savjetnika za istrage na području Zapadnog Balkana
Vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) imenovat će stalnog pravnog savjetnika (RLA) koji će raditi na tome da se povećaju kapaciteti za istrage, kazneno gonjenje i suđenja u slučajevima koji se odnose na korupciju i organizirani kriminal širom Zapadnog Balkana, uključujući Crnu Goru, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Kosovo.

Savjetnik će djelovati iz Zagreba, a pomoć će biti fokusirana uglavnom na prevare u javnim nabavkama, korupciju, pranje novca, organizirani kriminal, rodno zasnovano nasilje i trgovinu ljudima, prenosi Radiotelevizija Crne Gore (RTCG).


Stalni pravni savjetnik bit će imenovan na mandat od 14 mjeseci, od travnja 2022. godine ili približno tog datuma, s mogućnošću produženja, u ovisnosti od dostupnosti financijskih sredstava.


Kako se ističe, stalni pravni savjetnik bit će dodijeljen veleposlanstvu SAD-a u Zagrebu i radit će u bliskom partnerstvu s Ministarstvom pravde Hrvatske.


"RLA će predstavljati Ministarstvo pravde i OPDAT u provođenju aktivnosti tehničke pomoći financiranih od Biroa State Departmenta za međunarodne narkotike i poslove provođenja zakona kako bi se povećali kapaciteti za istragu, kazneno gonjenje i suđenje u slučajevima koji uključuju korupciju i organizirani kriminal širom Zapadnog Balkana", navedeno je u tekstu javnog oglasa kojeg je objavilo američko ministarstvo pravde.


Pomoć će se fokusirati, ali nije ograničena, na prevare u nabavkama, korupciju, pranje novca, organizirani kriminal, FinTech, rodno zasnovano nasilje i trgovinu ljudima.


"Ovo će uključivati tehničku pomoć, mentorstvo i savjete o istrazi, kaznenom gonjenju i odlučivanju u slučajevima. Također će uključivati analizu i savjete o postojećim ili zakonima na čekanju. RLA će koordinirati i blisko surađivati s drugim savjetnicima dodijeljenim različitim balkanskim zemljama. Pored toga, RLA će blisko surađivati i s osobljem veleposlanstava SAD-a u različitim balkanskim zemljama", piše u tekstu oglasa.


Misija Ureda za razvoj, pomoć i obuku tužiteljstava u inozemstvu (OPDAT) je razviti i administrirati tehničku i razvojnu pomoć dizajniranu da unaprijedi sposobnosti institucija sektora pravde i njihovog osoblja za provođenje zakona.


Ova pomoć daje se kako bi se tim institucijama i njihovom osoblju omogućilo da se efikasnije bore protiv terorizma, transnacionalnog organiziranog kriminala, korupcije, financijskog kriminala i drugih vrsta zločina.


(Fena/  K. Bešlija) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.