21.12.2021. 14:00
0
Orban: Budimpešta je protiv sankcija Dodiku, definitivno treba to da spriječimo
Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da je njegova administracija protiv uvođenja sankcija članu predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, Miloradu Dodiku, a koje je predložila Njemačka.

- Definitivno treba da spriječimo ove sankcije. Loš je stav, upotrijebljeni ton i izgledi. Zapadni Balkan treba da bude integrisan u EU i mora im se pružiti pomoć - kazao je Orban.

Prema njegovim riječima, prenosi Srna, Balkan treba da bude stabilizovan i to nije moguće bez Srba.

On je napomenuo da "Balkan ne može biti stabilizovan bez Bosne i Hercegovine, a ta zemlja ne može biti stabilna bez obnove prava na koje Srbi imaju puno pravo i to je logika Mađarske".

Podsjetimo, njemačka administracija je 13. decembra pozvala EU da uvede sankcije Dodiku zbog inicijative za povrat nadležnosti sa institucija BiH na Republiku Srpsku u sektorima odbrane, pravosuđa i poreskog sistema.

Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock je izjavila da su "napori za otcijepljenje RS-a neprihvatljivi".

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.