21.12.2021. 14:09
0
Uhapšen po Interpolovoj potjernici: Smail Šikalo ne može biti izručen pravosuđu Perua
Nakon što su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer na području Sarajeva uhapsili Smaila Šikala po međunarodnoj Interpolovoj potjernici, on je jučer, odmah pušten na slobodu, prenosi avaz

Međunarodnu potjernicu za Šikalom raspisao je NCB Interpol Lima, Peru, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kazneno djelo nezakonita trgovina drogom.

Pravosuđe južnoameričke države Peru sumnjiči ga da je u januaru 2019. godine u Evropu pokušao prokrijumčariti oko 1,3 tone kokaina.

On je bio uhapšen u noći između 6. i 7. januara 2019. godine, tokom policijske akcije u peruanskom gradu Trujillo, gdje zaplijenjeno je 800 paketa kokaina hidrohlorida. No, nakon što je pušten iz pritvora, on je u prije dva mjeseca došao u Sarajevo.

Međutim, nakon raspisavanje međunarodne potjernice, SIPA je postupila po istoj i uhapsila Šikala. On je jučer bio predat odmah Sudu, gdje održano ekstradicono ročište. 

Međutim, pošto je utvrđeno da je Šikalo državljanin BiH, on ne može biti izručen pravosuđu Perua, koje ga i potražuje. Naime, naša zemlja nema potpisan Sporazum o izručenje s ovom državom.

Sud je danas o tome, da nema uslova za izručenjem Šikala,  obavijestio i Interpol, jer Zakon štiti bh. državljanine.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.