21.12.2021. 22:08
0
Mirsad Hadžikadić poručuje: Ne pristajemo na licemjernu igru Evrope
O navodnim zajedničkim djelovanjima predstavnika međunarodne zajednice i vlasti u RS -u , svoje mišljenje je dao i Mirsad Hadžikadić, predsjednik stranke Platforme za progres.

Prenosimo njegovo saopćenje. 


- Oliver Varhelyi, evropski komesar za proširenje, navodno je imao dogovor s Miloradom Dodikom o održavanju vanredne sjednice NSRS i usvajanju neustavnih zaključaka koji samo dodatno destabiliziraju političku situaciju u Bosni i Hercegovini.

Dok čekamo na potvrdu ili demanti ove informacije, indikativno je primijetiti da je Međunarodna zajednica pokazala određenu dozu nedosljednosti i neodlučnog djelovanja.  

Mjesecima Međunarodna zajednica razgovara sa predsjednicima takozvanih „nacionalnih stranaka“, a pod pritiskom i sa čelnicima “opozicionih” stranaka, o pitanjima koja određuju sudbinu države i svih njenih građana.


Također, svjedoci smo sve češćeg popuštanja nacionalističkim politikama koje dijele i uništavaju Bosnu i Hercegovinu, a kojeg prate izjave, po svemu sudeći samo deklarativnog karaktera, o opredijeljenosti za demokratsku, građansku i suverenu Bosnu i Hercegovinu.


Djelovanje Međunarodne zajednice, koja očito nema jedinstven stav prema Bosni i Hercegovini, izgleda kao pripremanje terena za konačnu podjelu države. Na osnovu njihovih postupaka tokom cijele godine, od tzv. “non - papera”, pregovora za izmjene i dopune Izbornog zakona, pa sve do posljednje informacije o navodnom dogovoru o usvajanju zaključaka NSRS i njihovoj implementaciji nakon šest mjeseci, možemo zaključiti da se radi o “igri” čiji ishod možemo samo naslućivati.


Mi na tu licemjernu igru ne pristajemo!


Nije dovoljno tražiti od Evropske komisije u Bosni i Hercegovini da se izjasni o informaciji da je postojao dogovor s Miloradom Dodikom o održavanju vanredne sjednice NSRS i usvajanju neustavnih zaključaka.


Krajnje je vrijeme da se Međunarodna zajednica, ako još uvijek postoji u kontekstu Bosne i Hercegovine, jasno odredi prema ukupnom suverentitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine i da, po takvom određenju, konačno počne djelovati - kaže Hadžikadić. 

(Kenan Bešlija) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.