23.12.2021. 15:58
0
Nezakonito stečena imovina u FBiH treba novu zakonsku regulativu
Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom je uz potporu UNODC – United Nations Office on Drugs and Crime u Mostaru organizirala Konferenciju o izazovima kod primjene Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine kaznenim djelom u Federaciji BiH, a koja je okupila predstavnike pravosudnih i policijskih institucija, te akademske zajednice.

Tokom dvodnevnog skupa razgovarano je o pravnom okviru i sudskoj praksi oduzimanja imovinske koristi pribavljene kaznenim djelima u BiH, ulozi tužiteljstva u provođenju financijskih istraga u okviru postupaka za oduzimanje imovinske koristi i izazovima u upravljanju oduzetom imovinom.


Ukazano je na potrebu harmonizacije važećih propisa u oblasti oduzimanja nezakonito stečene imovine u sva četiri kazneno-pravna sustava. Zatim pripreme za sveobuhvatnu reformu zakonodavstva u ovoj oblasti, kao i nastavku edukacije državnih i policijskih službenika, te nositelja pravosudnih funkcija.


Potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Sanela Gorušanović - Butigan istaknula je važnost suradnje svih ključnih aktera u postupku oduzimanje nezakonito stečene imovine kaznenim djelom, ocijenivši je izuzetno značajnom za uspješan razvoj pravosudnog sustava u skladu s europskim principima.

Direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom Vinko Jakić kazao je da oduzimanje i upravljanje s imovinom, kao i njezin povrat, jača povjerenje javnosti u institucije i predstavlja suštinski aspekt napora da se održi vladavina prava kako u BiH, tako i u Federaciji BiH.  


Potpredsjednik Ustavnog suda BiH Miodrag Simović upoznao je sudionike o međunarodnim standardima i praksama Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, dok je profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Eldan Mujanović, predstavio bitna pitanja oko oduzimanja imovinske koristi i nezakonito stečene imovine kaznenim djelom u BiH.


Rukovoditelj kaznenog odjeljenja Vrhovnog suda Federacije BiH Ljiljana Filipović govorila je o zakonskom uređenju oduzimanja imovinske koristi u Federaciji BiH, kao i praksi Vrhovnog suda Federacije BiH.


Kada je u pitanju uloga tužiteljstva u provođenju finanscijskih istraga, Sanin Bogunić, član Predsjedništva VSTV-a, je predstavio iskustva u primjeni Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine od 2015. do 2021. godine, u segmentu financijskih istraga. 


Glavni federalni tužitelj Munib Halilović govorio o međuinstitucionalnoj suradnji i potpori s ciljem efektivnog provođenja financijskih istraga i oduzimanja imovinske koristi pribavljene kaznenim djelom.


Konferencija je organizirana u okviru Regionalnog programa za jugoistočnu Europu 2020.-2023. "Od nelegalnih financijskih prihoda do povrata imovine", a koji provodi UNODC uz potporu Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.


Prva je od planiranih aktivnosti Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom koje će provoditi radi edukacije državnih i policijskih službenika, te nositelja pravosudnih funkcija u ovoj oblasti, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.


(FENA/   K.Bešlija) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.