23.12.2021. 18:24
0
Međunarodna konferencija 'Kultura sjećanja u BiH: Ka institucionalnom okviru'
U organizaciji JU 'Fond Memorijala Kantona Sarajevo' i Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka danas je u Sarajevu održana prva Međunarodna konferencija 'Kultura sjećanja u Bosni i Herecgovini: Ka institucionalnom okviru', u okviru manifestacije 'Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2021'.

Konferenciju je otvorio ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović i istakao važnost sjećanja.

- Naša iskustva u Bosni i Hercegovini su posebna, imamo potrebu i obavezu da prenesemo naša sjećanja kroz empatiju za druge jer to otvara perspektivu budućnosti u kojoj se mržnja i ratovi neće ponavljati kao refren u historiji. Način i odabir onoga čega se trebamo i moramo sjećati jedno je od suštinskih pitanja našeg društva - poručio je Osmanović.

Na konferenciji je sudjelovalo više od petnaest univerzitetskih profesora i istraživača iz Bosne i Hercegovine, Sjedinjenih američkih država, Australije i Holandije. Oni su obradili teme vezane za institucije i memorijalizaciju, prikazani su primjeri iz drugih država i u konačnici date su smjernice za trajna rješenja institucionalizacije kulture sjećanja.

- Bosanskohercegovačko društvo u konačnici, a zarad budućnosti, treba izmoći snage da na univerzalnim vrijednostima, povijesnom vrijednosnom sudu, ali i svim relevantnim presudama međunarodnih sudova kreira istinu o sebi i tu istinu ugradi u obrazovni sistem, činjenično-bazirano valorizira kako događaje tako i ličnosti, ali i identificira zločine i njihove implementatore te im shodno tome dodijeli takvo mjesto u povijesti.

U tom smislu, uloga i pozicija koju Fond memorijala u budućnosti treba da ima i pravac u kojem treba da djeluje, prije svega se ogleda u kreiranju svih sadržaja koji će nastojati na jednom mjestu i unutar jedne ustanove objediniti povijesno-kulturno naslijeđe perioda agresije te služiti kao primarni i najznačajniji faktor širenja naučno-utemeljeni činjenica o Bosni i periodu agresije i na univerzalim naučnim principima predstavljati najširi mogući insitucionalni okvir proučavanja kulture sjećanja i pamćenja u Bosni i Hercegovini i šire - naglasio je domaćin konferencije, direktor Fonda Memorijala Ahmed Kulanić.

Konferenciju je zatvorio v.d. ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH Mirza Terzo i naglasio da je manifestacija 'Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2021.' planirana, organizirana i realizirana na zadovoljavajući način i uspješno i u skladu sa osnovnim ciljevima i očekivanim efektima autentičnih sjećanja i memorisanja bitnih događaja i učesnika događaja na prostoru Igmana, ali i cijele Bosne i Hercegovine u periodu '92-'95. 

- Jedna od najbitnijih karika razvoja jednog društva je obrazovanje, dok je izgradnja kolektivnog sjećanja, pamćenja i svijesti pretpostavka kolektivne sudbine tog istog društva - istaknuto je na današnoj konferenciji. 

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.