24.12.2021. 17:55
0
Efendić: Stranka za BiH poziva političke stranke na dijalog
Na Konstituirajućoj sjednici Predsjedništva Stranke za Bosnu i Hercegovinu danas je razmatrana aktuelna politička situacija u BiH.

- Zbog ozbiljnosti političke i ukupne krize u koju je Bosna i Hercegovina dovedena u proteklih šest mjeseci, Stranka za Bosnu i Hercegovinu poziva političke predstavnike i lidere stranaka koji su uspostavili parlamentarnu većinu na državnom nivou da sjednu i razgovaraju te traže izlaz iz stanja u kojem se BiH nalazi, to je njihova odgovornost - kazao je predsjednik te stranke Semir Efendić, na konferenciji za medije.

Dodao je da razgovori moraju biti otvoreni, iskreni, bez krajnje namjere da se druga ili treća strana ili stranka prevari, prisili ili preglasa.

Također je zaključeno, da institucije međunarodne zajednice, Ured visokog predstavnika (OHR), Delegacija Evropske unije, strane ambasade u BiH trebaju raditi svoj posao u skladu sa međunarodnim pravom i obavezama.

Ocijenjeno je da je politička situacija i ukupna kriza u Bosni i Hercegovini ozbiljna, ali slika koja se stvara o toj situaciji u Evropi je mnogo lošija i počinje da se zloupotrebljava od strane pojedinih političkih krugova unutar EU zarad njihovih unutrašnjih političkih borbi i previranja.

- Ovakva loša percepcija stanja u našoj državi ukoliko potraje prijeti da ozbiljno naruši rejting Bosne i Hercegovine u ekonomskim odnosima, uzrokuje povlačenje stranog kapitala kao i dugoročno zaobilaženje Bosne i Hercegovine od strane investitora – naglasio je Efendić.

Zadatak svih političkih predstavnika u Bosni i Hercegovini je, zaključio je, da se fokusiraju na pitanja razvoja, problema rastuće inflacije i odgovora na nju, izgradnje infrastrukture po kojoj smo vjerovatno zadnja država u Evropi, a da teška politička pitanja ostave za neko vrijeme u kojem će za time postojati politička volja, pri tome poštujući važeći Ustav i zakone u okviru kojih se može ostvariti znatan napredak ukoliko za time postoji politička volja.

Na konstituirajućoj sjednici su izabrani i potpredsjednici Stranke za BiH a to su primarijus Zijad Nišić zastupnik u Skupštini Brčko distrikta, Begija Smajić zastupnica u entitetskoj Skupštini Republike Srpske i Admir Hrustanović, načelnik Općine Čelić.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.