24.12.2021. 21:45
0
Privremeno finansiranje institucija BiH osigurano do 31. decembra
Vijeće ministara BiH trebalo bi naredne sedmice usvojiti Odluku o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca 2022. godine. Ministarstvo finansija i trezora BiH ranije je već pripremilo odluku i dostavilo je predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji, ali je on nije stavio na dnevni red sjednice koja je održana 16. decembra.

Posljednja Odluka o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH usvojena je 28. septembra 2021. godine za period oktobar-decembar 2021.

Cijela 2021. godina prošla je na “privremenom finansiranju”, a član 11. Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine predviđa privremeno finansiranje u skladu sa posljednjim zakonom o budžetu institucija BiH, a to je za 2020. godinu.

“Ako Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji Zakon o budžetu prije početka fiskalne godine, finansiranje će biti privremeno sve do stupanja na snagu tog zakona. Privremeno finansiranje, s ciljem obavljanja aktivnosti zakonski utvrđenih budžetskih korisnika, vrši se u iznosu do jedne četvrtine budžeta za finansiranje institucija Bosne i Hercegovine, u skladu s posljednjim zakonom o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine, usvojenim u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, o čemu Vijeće ministara BiH donosi posebnu odluku”, navodi se u zakonu.

Nacrt budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu nije spreman iako zakon predviđa rok 1. oktobar.

Iako zakon omogućava ovakvo finansiranje, ova situacija je isključivo krivica političkih stranaka iz RS, prvenstveno SNSD-a koje blokiraju i onemogućavaju normalno funkcionisanje državnih institucija.  

Iz Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine ističu da intenzivno rade na pripremi budžeta za 2022. godinu. Ali iako je prema Zakonu o Fiskalno vijeće u Bosni i Hercegovini dužno usvojiti “Globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u Bosni i Hercegovini" koji se odnose na institucije Bosne i Hercegovine, to se nije dogodilo, pa je zaustavljena procedura.

Ministarstvo finansija i trezora obavezno je dostaviti Dokument okvirnog budžeta Vijeću ministara na usvajanje najkasnije do 15. juna tekuće godine.  

“Nakon što Fiskalno vijeće usvoji ovaj dokument za period 2022-2024. godina, Ministarstvo finansija i trezora će pripremiti Nacrt dokumenta okvirnog budžeta institucija BiH za period 2022-2024. godina i isti dostaviti Vijeću ministara BiH. Nakon što Vijeće ministara BiH usvoji Dokument okvirnog budžeta, Ministarstvo finansija i trezora će pripremiti Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu i isti dostaviti Vijeću ministara BiH u daljnju proceduru”, navode iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Prema Zakonu o finansiranju institucija BiH, nacrt budžeta za iduću godinu podnosi se Vijeću ministara najkasnije do 1. oktobra tekuće godine, potom ga Vijeće ministara podnosi Predsjedništvu Bosne i Hercegovine do 15. oktobra, Predsjedništvo BiH podnosi prijedlog budžeta Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine do 1. novembra koja ga usvaja do 31. decembra.

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.