25.12.2021. 8:59
0
Dva meteoalarma obojila BiH, a Sladić otkriva šta bi se moglo desiti 1. januara: Ostvari li se ovaj scenarij mogli bi ući u još jednu ekstremnu godinu
Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom u Hercegovini, zapadnim i centralnim područjima Bosne.

Danas će u većem dijelu Bosne i Hercegovine preovladavati oblačno vrijeme sa kišom. Više padavina na sjeveru Hercegovine i na jugozapadu Bosne. Vjetar slab do umjeren, sa jakim do olujnim udarima južnog i jugozapadnog smijera. Dnevna temperatura od 8 do 14, u Hercegovini, sjevernim i sjeverozapadnim područjima Bosne do 17 °C.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Lokalno slaba kiša je moguća tokom dana ili u večernjim satima. Dnevna temperatura oko 12 °C, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda. U cijeloj zemlji upaljeni su meteoalarmi. Na snazi je žuto i narandžasto upozorenje zbog udara vjetra.

Proljetne temperature zraka obilježit će kraj ove godine, a meteorolog Nedim Sladić ima nove informacije o početku nove godine.

-Scenario za 01.01.2022. Rekao bih ljetna sinoptika, ali bi to bila uvreda za samo ljeto u ovo doba godine. Zaista jedna tipična postavka crta se na skoro svim modelima kakva nam ljeti nije strana. Termobarički greben sa sjevera Afrike osom preko sjevera Italije i juga Francuske prema centralnoj Europi uz priliv vrlo tople zračne mase, do te mjere da bi temperature na spomenutom području (jug Francuske, sjever Italije) prelazile i 25 °C. A i kod nas bi bilo dosta toplo, no vjerovatno i uz dosta aerozagađenja, kako bi atmosfera bila stabilna i bez bitnijeg vjetra. Ostvari li se ovaj scenarij, koji većina modela sada i podržava, sami početak 2022. godine započet će u velikom stilu i otvoriti još jednu izgledno vrlo ekstremnu godinu, napisao je Sladić.

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.