28.12.2021. 13:27
0
Mitrović: Utvrditi trasu autoputa kroz Brčko distrikt
Ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović i više domaćih zvaničnika i međunarodnih predstavnika na današnjem sastanku u Sarajevu razgovarali su o nastavku i ubrzavanju realizacije projekta izgradnje autoceste Sarajevo - Beograd sa osvrtom na trasu puta kroz Brčko distrikt.

Trenutno je Brčko distrikt, kako je Mitrović izjavio nakon sastanka, od svog Zavoda za projektovanje i izgradnju dobio pet ili šest varijanti trase autoputa i predložio jednu od razmatranih varijanti. Međutim, predstavnici vlasti Brčko distrikta nisu se usaglasili oko predložene varijante koja je u odnosu na varijantu koja je predviđena planskom dokumentacijom mnogo duža.


- Planskom dokumentacijom dužina autoputa kroz Brčko distrikt je oko 31 kilometar, a sve ove druge varijante koje su razmatrane i predložene od Zavoda su dužine 53 ili 54 kilometra, tako da u trenutku razmatranja u Brčko distriktu nije postojala saglasnost – pojasnio je Mitrović.


U današnjim razgovorima oko predloženih varijanti, kako je dodao, bilo je različitih mišljenja od toga da se angažuje nezavisna kuća koja ima reference, koja je radila na varijantnim rješenjima definisanja trase za razliku od Zavoda koji je osnovan prije godinu dana i nema dovoljno iskustva.


- Ne želim zanemariti stručnost tih ljudi, niti njihov trud. Postoje različito mišljenje i sa stanovišta finansiranja trase kroz Brčko distrikt jer je velika razlika u ovim varijantama, odnosno dužini trase. Nisu kriteriji samo visina finansijskih sredstava, već i naseljena mjesta, mogućnost eksproprijacije, širenje grada, a druga varijanta koja je ovdje predložena i to od gradonačelnika jeste da se uradi revizija predloženih varijantnih rješenja trasa autoputa kroz Brčko distrikt u koju bi se uključili i predstavnici entiteta, odnosno eksperti i predstavnici preduzeća autocesta iz oba entiteta da bi zajedno sagledali sva predložena varijantna rješenja, kao i rješenje koje je predviđeno planskom dokumentacijom - naveo je Mitrović.


Dodao je da očekuje, što je i zaključeno na sastanku, da u narednim danima gradonačelnik Brčko distrikta organizuje sastanak, da se definišu nosioci uime entiteta odnosno preduzeća autocesta, definiše datum i dogovore kada će razmotriti predložene varijante.


- Konačna odluka oko izbora trase autoputa kroz Brčko distrikt pripada Brčko distriktu, a pitanje finansiranja je sljedeće koje će se razmatrati. Postoji zainteresovanost Federacije BiH i RS za finansiranje ovog dijela autoputa jer RS ima interes da poveže Vukosavlje i Brčko, sa Bijeljinom i Račom, ali isto tako da poveže i Raču, Bijeljinu, Brčko sa Tuzlom, Zavidovićima, koridorom Vc i Sarajevom što je u principu i sporazum koji smo potpisali s Turskom - dodao je Mitrović.


Što se tiče aktivnosti na realizaciji projekta autoputa Sarajevo - Beograd - Sarajevo, kako je naveo Mitrović, Ministarstvo komunikacija i transporta BiH je uradilo svoj posao. 


- Na trasi puta od Rače, RS je uradila svoj dio koji se odnosi na dvije etape, a to je Rača - Bijeljina i Bijeljina - Brčko. U ovom trenutku Federacija BiH kasni prije svega sa definisanjem trase autoputa od Brčkog prema Tuzli, od Tuzle ka Zavidovićima, a zatim i Žepču gdje se spaja na koridor Vc - naveo je Mitrović.


Današnjem sastanku prisustvovali su premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, premijer Republike Srpske Radovan Višković, direktor preduzeća Autoceste FBiH Elmedin Voloder, direktor Autoputeva RS Dušan Topić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esad Kadrić, predsjednik Skupštine Brčko Distrikta Siniša Milić,te prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Michael Scanlan.



(FENA/ K.Bešlija) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.