28.12.2021. 20:31
0
Skupština BPK usvojila budžet za 2022. u iznosu od 43.580.100 KM
Skupština Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) na sjednici koja još uvijek traje, usvojila je budžet BPK-a za 2022. godinu u iznosu od 43.580.100 KM.

 Prijedlog budžeta obrazložio je resorni ministar Esad Kanlić, koji je, između ostalog, kazao da je u odnosu na nacrt, a nakon provedenih javnih rasprava u sve tri lokalne zajednice, budžet uvećan za 8,57 posto, s tim da se nije moglo udovoljiti svim zahtjevima budžetskih korisnika.

Napomenuo je da je, pored uvažavanja određenih primjedbi, povećanje proizašlo i nakon usklađivanja prihodovne strane budžeta s revidiranim projekcijama prihoda, dostavljenih od Federalnog ministarstva finansija.

“Projekcije prihoda predviđaju povećanje poreznih prihoda i to u dijelu prihoda indirektnih poreza, poreza na dobit i poreza na dohodak, a sve zbog rasta indeksa potrošačkih cijena. Rashodi su planirani u iznosu od 43.580.100 KM, od čega je iznos od 300.000 KM planiran za pokriće deficita iz prethodnog perioda, što je u skladu sa Zakonom o budžetima FBiH. Povećanje na rashodovnoj strani planirano je takođe u skladu sa revidiranim projekcijama prihoda na znatnom broju ekonomskih kodova, pa tako i na bruto platama i naknadama zaposlenika” - precizirao je Kanlić.

Nakon rasprave u okviru koje su poslanici opozicije iznijeli niz primjedbi te je uložen i jedan broj amandmana koji u konačnici nisu prihvaćeni, budžet kao i Zakon o izvršenju budžeta usvojeni su većinom glasova.

Usvajanju budžeta prethodilo je usvajanje Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti BPK-a koji je također izazvao dužu raspravu.

Obrazloženja o obavezi usvajanja zakona poslanicima su dali ministri za pravosuđe, upravu i radne odnose te finansije, Nataša Danojlić i Esad Kanlić, koji su naglasili da više od deceniju BPK-a ima obavezu usvojiti ovaj propis na temelju federalnog zakona usvojenog 2010. godine, i konačno zakonski urediti ovu oblast u tom kantonu gdje su se plaće i naknade državnim službenicima do sada isplaćivale u skladu s uredbom kantonalne vlade.

„Federalnim zakonom o plaćama i naknadama kantoni su bili dužni donijeti usaglašene propise u roku od 90 dana i u skladu s tim utvrditi iste koeficijente za ista radna mjesta kao na nivou Federacije, što do danas nije normativno uređeno tako da je ovaj zakon potrebno usvojiti i na taj način urediti pitanje plaća i naknada i izjednačiti ih  sa onima na  federalnom nivou, jer u suprotnom bi uslijedile tužbe koje bi ovaj kanton opteretile s iznosom od 5.861.363 KM - upozorila je ministrica Danojlić.

Na potrebu usvajanja zakona ukazao je i predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika FBiH Samir Kurtović, koji se također obratio poslanicima.

„Ne radi se ni o kakvom povećanju već usklađivanju na temelju kolektivnog ugovora. Molim vas kao neko ko predstvlja 14.000 radnika u FBiH da imate jedinstven stav i jednoglasno usvojite ovaj zakon koji će donijeti usklađivanje, namještenicima do 20 posto, a ostalima do deset posto. Ovo je jedini kanton u FBiH čiji će premijer, ministri i izabrani dužnosnici imati niže koeficijente, u odnosu na sve ostale kantone kojima možete biti primjer kako se ponašati“ - poručio je Kurtović.  

Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti BPK-a usvojen je većinom glasova, dok je jedoglasno usvojen zaključak kojim se zadužuje Vlada BPK da u roku od 30 dana uskladi plaće uposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju kao i ostalih državnih službenika i namještenika u BPK-a.

Na sjednici je usvojen i Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu na području BPK-a te po skraćenom postupku i  Zakon o izmjenama  Zakona o Kantonalnoj upravi za civilnu zaštitu BPK.

Usvojene su i odluke o davanju saglasnosti, na finansijski plan te izvršenje finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i Službe za zapošljavanje BPK Goražde za 2022. godinu.

 Do kraja zasjedanja pred poslanicima će se naći informacije o realizaciji projekta izgradnje brze ceste Goražde Sarajevo - tunel Hranjen, zatim o poduzetim mjerama i aktivnostima vezanim za pandemiju koronavirusa (COVID-19) te o stanju šuma na području BPK-a.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.