28.12.2021. 21:44
0
Sudija Kees van der Weide napušta BiH: Pravosudni sistem mora krenuti na one koji ga napadaju
Nizozemski sudija Kees van der Weide koji je radio kao savjetnik u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) na inicijativu Evropske unije, nakon skoro godinu i po dana napušta BiH. Bio je poznat po svojim kritikama bh. pravosuđa i pojedinaca koji su obnašali ili obnašaju pravosudne funkcije.

Na Linkedin-u je napisao kako je morao balansirati i paziti na posljedice koje bi mogao izazvati.

“Pokušao sam kao savjetnik gurnuti stvari u pravom smjeru”, naveo je sudija.

U tekstu “Divni ljudi, užasni lideri” nizozemski sudija analizira situaciju nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojim se kažnjava negiranje genocida i drugih ratnih zločina.    

Navodi da je BiH ušla u krizu jer se Inzkov zakon ne može shvatiti racionalno.

U razgovoru sa taksistima, konobarima, radnicima s kojima je imao priliku svi se slažu da je sistemska korupcija glavni problem u BiH.

No, sudija van der Weide navodi da politički lideri sviraju “ratne bubnjeve”, vodeći retoriku podjela i nacionalizma, umjesto da građanima omoguće bolji život. Osvrnuo se i na instituciju gdje je radio posljednjih godinu i po Visoko sudsko i tužilačko vijeće.

“Primjetio sam koliko je duboko ova institucija, iako je zamišljena kao nezavisno tijelo, dio igre koja paralizira samu sebe i svoje performanse".

Sudija podsjeća i na bivšeg predsjednika VSTV-a Milana Tegeltiju koji je godinama bio na čelu tog tijela, a vrlo brzo je otkrio svoj stvarni cilj i težnje za disolucijom.

Dalje navodi da su predsjednik Halil Lagumdžija i većina članova VSTV-a opredijeljeni za poboljšanje funkcionalnosti VSTV-a i ne bježe od toga.

“Disolucija VSTV-a značila bi veliki korak unazad. To bi izbrisalo sve ono što je ova institucija postigla od 2004. unatoč stalnim napadima od onih koji neće “preživjeti” dan kada pravosudni sistem bude dovoljno zreo da krene na njih”, naveo je u pismu.

Izrazio je nadu da će građani BiH na narednim izborima napraviti promjenu.

“Sjetite se Alberta Ajnštajna. On nas je naučio da se problem ne može riješiti s istim ljudima koji su ga i prozrokovali. Volja ljudi je jedina sila koja može napraviti promjenu”, zaključuje nizozemski sudija.

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.