29.12.2021. 15:15
0
Sjednica Doma naroda nastavljena: Prisustvo premijera i resornog ministra potrebno, dosad nije bilo dramatičnije sjednice, poručuje Aner Žuljević
Vanredna sjednica Doma naroda Parlmenta Federacije BiH nastavljena je nakon polusatne pauze.

Delegati su obaviješteni da federalni premijer Fadil Novalić, zbog međunarodnih obaveza, kao i ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, ne mogu prisustvovati ovom zasjedanju.
To je saopćeno iz sekretarijata, a pauzu je tražio delegat Aner Žuljević jer su on i više drugih delegata isticali da u njenom toku treba pozvati na sjednicu navedene dužnosnike budući da je bez njihovog prisustva, u trenutku veoma bitnom za privrednike u FBiH, bespredmetno razmatrati dopune Zakona o električnoj eneregiji FBiH.


Predlagač tog zakona je delegat Jasmin Duvnjak, a Žuljević i istomišljenici smatraju da samo premijer i ministar, ne i pomoćnik ministra koji je inače prisutan, mogu odgovoriti na njihove dileme - šta Federalna vlada namjerava poduzeti bude li Duvnjakov zakon danas usvojen u situaciji kad poslovnom sistemu prijeti veliki udar od enormnog poskupljenja cijena struje.


Predsjedavajući Doma Tomislav Martinović rekao je neposredno prije nego što je proglasio traženu pauzu da će  odgovorne parlamentarne službe kontaktirati Vladu i vidjeti mogu li pozvani dužnosnici doći na sjednicu, a da je on 27. decembra uputio pismeni poziv i članovima Vlade.


Među onima koji su tražili obavezno prisustvo premijera i ministra je delegat Elmedin Konaković. On kaže da kolegi Jasminu Duvnjaku, iako je oficijelni predlagač, nije bliska materija na koju se zakon odnosi pa ne može odgovoriti na dileme u vezi s tim aktom. Sa Žuljevićem i Konakovićem su bili saglasni i delegati Zvonko Marić te Vibor Handžić.


Aner Žuljević je naveo da je prisustvo premijera i resornog ministra tim potrebnije "što dosad nije bilo dramatičnije sjednice  Doma naroda, s aspekta poslovnog sistema u odnosu na energent".


Dopunama Zakona o električnoj energiji FBiH, koje su na dnevnom redu ove sjednice, delegat Duvnjak predlaže, u najkraćem, davanje ovlasti Federalnoj vladi da u slučaju poremećaja na širem tržištu električne energije, ona može ograničiti rast cijena za privredu FBiH.


Delegati kojima je Duvnjakov zakon diskutabilan rekli su, između ostalog, da riječ "može" ne znači i "mora" i da obavezno žele tačno znati Vladine namjere u momentu kad su za iduću godinu najavljena enormna poskupljenja na širem tržištu električne energije, a domaćim privrednicima prijeti snažan poslovni udar čije posljedice mogu biti otpuštanje radnika, poskupljenje proizvoda i pad sveukupnog životnog standarda.


Nakon što su obaviješteni da premijer i ministar ne mogu prisustvovati sjednici, pojedini članovi Doma naroda su najavili da će podnijeti amandmane na Duvnjakov tekst, dok neki traže prekid sjednice do perioda kad navedeni Vladini dužnosnici mogu doći u Parlament i odgovoriti delegatima na dileme.


(FENA/  K.Bešlija) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.