30.12.2021. 15:46
0
Obuća: Vlada BPK Goražde u ovoj godini uspjela održati budžetsku stabilnost
Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde u ovog godini uspjela je održati budžetsku stabilnost i realizovati planirane ciljeve - istaknuto je na današnjoj godišnjoj pres-konferenciji izvršne vlasti tog kantona.

Prezentujući rezultate rada, premijerka Aida Obuća naglasila je da je ova godina bila budžetski uspješna, obilježena značajnom finanijskom podrškom nižim nivima vlasti, privredi, ali i drugim segmentima, uz napomenu da je bilo prostora i za određene investicije. 


- Vlada BPK Goražde je svojim aktivnostima i u ovom teškom periodu borbe protiv pandemije koronavirusa uspjela da stabilizira sveukupno stanje na ovom prostoru. U tom pogledu za budžet za 2021.godinu, koji će biti realizovan u iznosu od približno 43 miliona KM. može se reći da je bio socijalno-razvojni - istakla je Obuća.


Potcrtala je da su prioriteti bili zaštita zdravlja građana BPK Goražde i poboljšanje uslova u zdravstvu, podrška privredi i poljoprivredi, izmirivanje socijalnih davanja, rješavanje nagomilanih problema u obrazovanju, podrška lokalnim zajednicama u sastavu BPK Goražda, kao i svim sportskim klubovima koji na takmičenjima predstavljaju ovaj kanton.


- Realizovano je pet miliona maraka po osnovu Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom. Vlada je poseban senzibilitet pokazala prema štićenicima domova za smještaj nezbrinute djece, osoba sa invaliditetom i starih lica, rješavajući dugogodišnji problem dugovanja prema tim ustanovama. U toku 2021. iz budžeta za ove namjene izdvojeno je 1.191.128,27 KM, a ukupna dugovanja za 15 ustanova koje zbrinjavaju štićenike iz BPK Goražde su svedena na iznos od 123.797,50 KM. U tim ustanovama zbrinuto je 69 osoba iz BPK Goražde, a među njima je devet maloljetnih lica - naglasila je premijerka.


Kako je navela, obezbijeđeno je besplatno obavezno zdravstveno osiguranje svim osobama starijim od 65 godina te djece do polaska u osnovnu školu, koji to pravo nisu mogli ostvariti ni po kojem drugom osnovu. Obuća napominje da je u oblasti zdravstvene zaštite Vlada BPK bila u stalnoj komunikaciji sa zdravstvenim ustanovama kako bi se osigurala efikasna I kvalitetna zaštita građana od koronavirusa.


(FENA/  K.Bešlija)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.