30.12.2021. 22:01
0
Duraković: Međunarodna zajednica ima obavezu, političku i moralnu, prema BiH
Akademik Esad Duraković gostujući na TV SA kazao je da se BiH mora braniti kozmopolitizmom, tolerancijom i da nikada više ne bi smio osvanuti neki drugi Bužim.

„Sticati prijatelje na svijetu, mi ne radimo mnogo o tome, a drugi rade“, kazao je Duraković.

Govoreći o tome da postoje planovi koji imaju za cilj da se osnuje velika Srbija i da Hrvatska želi dio teritorije BiH za sebe istakao je da faktički Herceg-Bosna još uvijek živi, te da je problem što su većinsko stanovništvo u BiH muslimani.

„Živi i u Evropi milion muslimana, ali ovdje su muslimani državotvorni politički faktor. Oni mogu biti manjina u Mađarskoj ili Francuskoj, ali mi smo ovdje državotvorni narod. I Orban je to kazao na jedan vrlo ružan, fašistički način, kako integrirati dva miliona muslimana. To je problem“, istakao je Duraković.

Akademik je u više navrata slao otvorena pisma visokim zvaničnicima u međunarodnoj zajednici gdje upozorava da BiH ide u ambis. Istakao je da mu niko nije odgovorio, a da je odgovor očekivao od visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

„Nisam mu se obraćao zato da bi on mene pozvao, nego radi javnosti, ali nije nikad reagirao. Ja sam pisao o dramatičnim i frapantnim činjenicama. 1992. godine su embargo na oružanje stavili nama, a mi smo bili žrtva. Kada žrtvi onemogućite da se brani to je ogroman problem. Kada smo bili nadomak pobjede nad JNA onda su nam zaprijetili: 'Ne idite dalje jer će vas NATO bombardovati'. Onda su teritorij na kojoj je izvršen genocid dodijelili onima koji su ga izvršili.

Međunarodna zajednica se konstantno ponaša nefer i smatram da imaju obavezu, političku i moralnu prema BiH“, istakao je Duraković, potcrtavajući da oni imaju instrumente da zaustave Dodika i Čovića i sačuvaju ovu zemlju.

„Očekivao sam da će neko reagirati i nije“, dodao je Duraković.

Akademik Duraković kazao je da je pisao i Gabrielu Escobaru i da ima određene signale da je pismo u kabinetu i da bi mogao reagirati.

Govoreći o izborima naredne godine akademik Duraković je kazao da je 'Bosna čudo'.

„Mi  već dugo imamo blokadu vlasti, HDZ blokira implementaciju izbora na nivou Federacije, imamo blokadu državnih institucija, pa smo opstali. Mislim da će doći do izbora, a i ako ne dođe BiH će preživjeti“, kazao je Duraković.

Potcrtao je da vlast moramo mijenjati, ali ne bez izbora.

„Mislim da će izbora biti. Imamo postojeći zakon i izbori se mogu održati“, istakao je Duraković.

U razgovoru u Polisu govorio je i o tome kako politika upravlja pravosuđem u BiH.

„Bilo je premijera mnogo u Federaciji protiv kojih je bilo prijava ali ne znam da je ikad to okončano. Pokrene se i sve se zataška. Ljude bi ohrabrilo da pravosuđe bude efikasno i odgovorno. Ove mafijaše i organizirani kriminal obeshrabrilo“, dodao je Duraković.

Bosna i Hercegovina treba korjenite promjene, a Duraković smatra da je BiH još na čekanju.

„Mi sve dublje tonemo u krizu, ali neka mi bude dopušteno da navedem jedan primjer. Takva vlast autokratska i despotska u Srbiji doživjela je da se narod probudi. Zato ja apeliram na građane, intelektualce da se probudimo, da pišemo, da izađemo na televizije, da učinimo sve što je do nas. Kad će to biti ne znam, ali mi smo i saburli narod“, dodao je Duraković.

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.