31.12.2021. 14:19
0
Dodatno zagađenje zraka: Molba stanovnicima Kantona Sarajevo da ne koriste pirotehnička sredstva
Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo podsjeća da je u Kantonu Sarajevo na snazi epizoda “Pripravnost”, proglašena prije dva dana, u skladu sa Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka.

Kao što je najavljeno, usljed stabilnih vremenskih prilika koje karakterišu temperaturna inverzija i nedostatak vjetra, tokom noći i u jutarnjim satima dolazi do akumuliranja zagađujućih čestica u zraku, dok se u preostalim dijelovima dana stanje popravlja.

I u narednim danima su moguće oscilacije u kvalitetu zraka, zbog čega Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo preporučuje izuzetno osjetljivim kategorijama stanovništva, posebno osobama koje ne koriste pravilno i pravovremeno terapiju, a hronični su plućni i/ili srčani bolesnici, te osobama sklonim težim alergijskim reakcijama da reduciraju dugotrajna i teža fizička opterećenja, posebno u jutarnjim i večernjim satima kada su koncentracije zagađujućih materija u zraku najviše.

Ukoliko planiraju boraviti vani u gradskoj zoni, posebno na područjima Otoka, Ilijaš i Ilidža, iz ovog zavoda im preporučuju nošenje maske za lice sa zaštitnim respiratornim filterima.

Iz Ministarstva mole sugrađane da se u novogodišnjoj noći, odnosno tokom predstojećih praznika, suzdrže od upotrebe pirotehničkih sredstava, budući da sagorjevanjem njihovog punjenja dolazi do emisije ultra finih čestica prašine, teških metala i ostalih štetnih supstanci.

Također, informišu da će KJKP “Rad” u narednim danima intenzivirati korištenje mokrog postupka za obaranje čestica prašine u zraku na javno-prometnim površinama u Kantonu Sarajevo, zašto su izdvojena dodatna sredstva iz Budžeta KS.

Korištenje mokrog postupka može u znatnoj mjeri reducirati reemisije sa saobraćajnica, a koje potiču od habanja guma, kočnica i asfaltnih površina.

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.