2.1.2022. 12:06
0
Škaljo: Ispunili smo sve obaveze, a zdravstvo će ove godine dobiti i više novca
Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona, koji je na samom isteku prošle godine usvojila i Skupština ZDK, za 2022. godinu iznosi 218.845.000 KM ili za 11.789.400 KM više od usvojenog plana za prethodnu godinu.

Planirani ukupni prihodi od 218,845 miliona KM veći su od procjene izvršenja plana za 2021. godinu za 16.225.251 KM ili osam posto, a u odnosu na Finansijski plan za prošlu godinu 11.789.400 KM ili 5,69 posto.

Porezni prihodi planirani su na iznos od 216.977.000 KM, a neporezni su prihodi planirani na iznos od 1.868.000 KM. Ukupno rashodi za ovu godinu planirani su za 19.781.765 KM ili 9,94 posto više od procjene izvršenja plana za 2021. godinu - kazao je u razgovoru za Fenu direktor te ustanove Omer Škaljo.

Plan prihoda za ovu godinu, napominje, rađen je na osnovu “procjene ostvarenja prihoda za 2021. godinu te makroekonomskih pokazatelja ostvarenja prihoda i procjene ostvarenja prihoda u ZDK-u”.

-Rast prihoda baziran je na rastu doprinosa iz radnog odnosa po osnovu rasta privrednih aktivnosti na izgradnji koridora autoputa Vc, kao i uplatama od strane rudnika ugljeva u ZDK- napominje Škaljo.

Broj zdravstvenih osiguranika na kraju prošle, dodaje, iznosio je 326.000 ili za 1,5 posoto manje nego 2020. godine.

-Povećanje rashoda u odnosu na procjenu izvršenja za 2021. godinu na stavkama primarne, konsultativno specijalističke i bolničke zdravstvene zaštite iznosi 4.048.137 KM. Za kapitalne izdatke palnirana su sredstva u iznosu od 8.825.000 KM, od čega nabavka softvera za Integralni zdravstveni sistem iznosi 7.000.000 KM, a nabavka opreme za sanaciju mrežne infrastrukture u ZDK 800.000 KM- ističe Škaljo, koji ističe kako je planirana i tekuća rezerva u iznosu pet miliona KM.  

Zavod je prošle godine, dodaje Škaljo, izvršio sve svoje dogovorene obaveze prema zdravstvenim ustanovama, a napominje kako su, iz sredstava planiranog suficita, dodatnih oko tri miliona KM rasporedili prema svim zdravstvenim ustanovama. Polovina od tog iznosa dodjeljena je Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj, dok su drugu polovicu dobili domovi zdravlja te instituti i zavodi koji se dijelom finansiraju i iz budžeta ZZOZDK.

-Istakao bih dobru saradnju sa udruženjima, sindikatima…Povećana je plaća zdravstvenim radnicima, a u našem kantonu nije bilo štrajkova zdravstvenih radnika. Predstoje nam pregovori za potpisivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama za ovu godinu, ali i to ćemo brzo i na zadovoljstvo ustanova i osiguranika brzo završiti- najavljuje Škaljo.

Ustanova je, napominje, nakon 26 godina izvršio uknjižbu imovine svih poslovnica, kao i etažiranje sjedišta ZZOZDK.

-Vraćene su i uknjižene i tri stambene jedinice, čiji je vlasnik ZZOZDK, a izvršena je i naplata dijela sredstava iz prethodnog perioda od rudnika, Željezare, Mittala…Urađeno je i arhiviranje dokumentacije za zadnjih 10 godina- istakao je Škaljo.

ZZOZDK, napominje Škaljo, prvog radnog dana 2022. godine, na poštanskim te šalterima poslovnih banaka, počinje i tradicionalnu prodaju zdravstvenih markica, po nepromijenjenoj cijeni od 20 KM.

Akcija prodaje zdravstvenih markica trajat će do 31. marta, a procjene su da će i ove, kao i prošle godine prodati oko 50.000 markica te inkasirati oko milion KM. Sav novac od prodaje zdravstvenih markica bit će raspoređen zdravstvenim ustanovama, u kojima će osiguranici ostvarivati pravo na uslugu bez plaćanja participacije. Kupnja markica je na dobrovoljnoj osnovi.   


(Fena/Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.