2.1.2022. 19:51
1
Rast plaća u Republici Srpskoj
Od prvog siječnja zaposlenima u Republici Srpskoj slijedi uvećanje plaća nakon što je Vlada ovog eniteta smanjila zbirnu stopu doprinosa za 1,8 posto.

Proračunski uposlenici imat će dodatno povećanje, jer je Vlada kao poslodavac odlučila da kroz izmjene Zakona o plaćama svih proračunskih korisnika dodatno uveća osobna primanja zaposlenih u javnom sektoru,  piše BHRT.


Trebaju li se zaposlenici u realnom sektoru zabrinuti hoće li novac kojeg se odrekla Vlada poslodavci zadržati za sebe?

Mjerom kojom je Vlada odlučila otvoriti prostor za povećanje plata svim zaposlenima u Republici Srpskoj, smanjenjem zbirne stope doprinosa, za najveći broj radnika donijet će povećanje plaće u iznosu od 14 do 22 marke.  Proračunski korisnici imat će dodatnih od 3 do 5%, a da bi se koliko-toliko izjednačili Vlada je pozvala i ostale poslodavce da za taj procenat dodatno povećaju primanja radnika.



Iz Unije udruženja poslodavaca obećavaju da će tako i biti.  Iskustva iz ranijih godina nerijetko nisu išla u prilog radnicima zbog čega se ponovo otvara pitanje hoće li plaće zaista biti veće.


Iako smo već imali slučajeve rasterećenje rada razlika je nerijetko završavala kod poslodavaca.



(Amer Mujezinović)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.