5.1.2022. 20:08
0
Šta će biti sa porodiljama u Federaciji BiH?
FOTO: BHRT
Velike konfuzije i nejasnoće u javnosti izazvao je Zakon o materijalnoj potpori obiteljima s djecom u Federaciji, po kojem su sve porodilje trebale dobiti tisuću maraka porodiljske naknade.

Za sada je jedino poznato da će nezaposlene porodilje u Kantonu Sarajevo imati naznačena primanja. Ostali kantoni, po svemu sudeći, pokrivat će iznos od 30 posto plaće, što u praksi znači da će nezaposlene porodilje imati u prosjeku 300 maraka.  Prava porodilja u Federaciji Bosne i Hercegovine godinama su neujednačena. I nikada ništa nije rađeno da se to promijeni sve do danas, kada se odlučila zakotrljati priča, a po uzoru na sarajevski kanton da se svim porodiljama u Federaciji osigura naknada od po hiljadu maraka, prenosi BHRT.


No, jedno su riječi, a drugo su djela. Postavlja se pitanje koliko će taj proces brzo ići s obzirom na to da u pojedinim kantonima, poput Tuzlanskog nema osiguranih naknada.  S obzirom na to da nema nikakvih primanja, majka osmomjesečne bebe Melika Salihić iz Tuzle vjeruje da su se stvari konačno pomjerile s mrtve tačke.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu na snazi i dalje ostaje Zakon o zaštiti porodica sa djecom, sve dok novi ne bude usvojen u Federalnom Parlamentu.  Inače po trenutnom Zakonu porodiljama je regulisana jednokratna pomoć od 400 maraka.
Iz Unsko-sanskog kantona pozdravili su ideju o izjednačavanju prava svim porodiljama u Federaciji te su, kako su kazali, spremni na takvo nešto.   Međutim ja bih podsjetio prtemijera na naš jedan razgovor od prije dvije godine gdje smo razgovarali o podizanju minimalne plate radnicima na 850 maraka, mislim da bi to bio prvi korak koji bi trebalo uraditi a svakako onda i porodice s djecom i porodilje.


A primjer općine koja u Bosni i Hercegovini ima najveći priraštaj, samo pokazuje da se trud i rad isplati i da se sve može kad se hoće. Za treće i četvrto rođeno dijete Općina Kalesija izdvaja čak do dvije hiljade maraka.   Predloženi zakon za opoziciju u Parlamentu Federacije ima mnogo nejasnoća, i ograničenja. Kao poseban nedostatak, na šta će utjecati amandmanima jeste da se Zakon odnosi, kako su rekli, na nezaposlene porodilje koje nemaju primanja veća od 20 posto od prosječne plate po članu domaćinstva. Šta to znači u praksi? Koliko će zaista buduće majke i porodilje dobijati naknade?



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.