5.1.2022. 20:23
0
Državni sekretan SAD Entoni Blinken izdao je zvanično saopštenje povodom uvođenja sankcija članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku
„State Department objavljuje da su na listu stavljeni bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija, i predsjednik Pokreta demokratske akcije (PDA) i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini, Mirsad Kukić, zbog njihove uključenosti u značajne koruptivne aktivnosti.

Ovim stavljanjem na listu Tegeltiji i Kukiću onemogućava se ulazak u SAD. Svojim djelovanjem podrivali su vladavinu zakona i povjerenje javnosti u demokratske institucije vlasti i javne procese, te mir i prosperitet za građane BiH. Kukić i Tegeltija stavljeni su na listu prema Poglavlju 7031(c) Zakona o aproprijacijama za programe Ministarstva spoljnih poslova SAD, inostrane operacije i srodne programe iz 2021“.

Tegeltija je, koristeći službeni položaj, učestvovao u koruptivnim radnjama koje su uključivale korištenje političkog uticaja i službenog položaja za ostvarivanje lične koristi, navodi Blinken.

„Postoje vjerodostojne informacije da je Tegeltija iskoristio svoj položaj da bi ostvario korist u zamjenu za miješanje u sudski proces i manipulisanje imenovanjima na pravosudne funkcije, te zapošljavanjem na druge javne pozicije“.

Koristeći službeni položaj direktora javnog preduzeća Rudnik Banovići, te zastupnika u Parlamentarnoj skupštini, Kukić je, naveo je Blinken, učestvovao u koruptivnim radnjama koristeći svoj politički uticaj i službeni položaj za ostvarivanje lične koristi, prenosi portal CdM.

„Postoje vjerodostojne informacije da je Kukić zloupotrijebio javna sredstva za ličnu korist i miješao se u odluke o zapošljavanju i imenovanjima da bi ostvario političku korist“.

Tegeltijinoj supruzi Tijani onemogućava se ulazak u SAD.  Kancelarija za kontrolu imovine u inostranstvu Ministarstva finansija SAD (OFAC), u skladu sa Izvršnom uredbom 14033, nametnula je ekonomske sankcije Dodiku, članu Predsjedništva BiH, te na listu stavio medijsku kuću pod njegovom kontrolom, Alternativnu televiziju (ATV).

"Svim ovim mjerama stavljanja na listu ponovno se potvrđuje posvećenost SAD suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, vladavini zakona i demokratskim institucijama, te boljoj budućnosti za građane BiH“.

(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.