6.1.2022. 11:32
0
SDP-ovi amandmani omogućavaju 1.000 KM svim porodiljama u cijeloj FBiH
Klub zastupnika SDP BiH u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine dostavio je u parlamentarnu proceduru 12 amandmana na Prijedlog zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u FBiH. Sa ovih 12 amandmana SDP BiH želi svim porodiljama, i zaposlenim i nezaposlenim bez obzira na primanja, omogućiti porodiljsku naknadu u iznosu u visini prosječne plate u FBiH, odnosno oko 1.000 KM mjesečno.

Također amandmanima se i povećava prag primanja po članu domaćinstva koji je uslov za dječiji dodatak tako da će više porodica imati priliku ostvariti ovo pravo. 

"Raniju inicijativu za moratorij na otplati kredita za vrijeme porodiljskog odsustva smo također ugradili u amandmane na ovaj zakon i tim amandmanima bi komercijalne banke u vlasništvu FBiH bile dužne osigurati moratorij na otplatu kredita za vrijeme porodiljskog odustva, ukoliko to klijent želi. 

Teret finansiranja porodiljskih naknada amandmanima SDP-a u potpunosti postaje obaveza Federacije BiH, a ne kako je predloženo zakonom da sav teret bude na kantonima. Također, podsjećamo javnost da je Vlada FBiH predložila stupanje na snagu ovog zakona 12 mjeseci nakon usvajanja, što znači da bi se primjenjivao tek od 2023. godine. To je obesmislilo sve izjave tradicionalno neupućenog i neinformisanog premijera Fadila Novalića da je navodno planirao 200 miliona KM u budžetu FBiH za 2022. godinu za kantone za ovu namjenu" saopćeno je iz SDP-a.


(Patria/Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.