6.1.2022. 14:40
0
Pisonero: Za sankcije EU potrebno jedinstvo unutar Vijeća
Evropska komisija upoznata je sa detaljima sankcija koje je Vlada Sjedinjenih Američkih Država nametnula članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku i Alternativnoj televiziji, mediju koji je pod njegovom kontrolom, rečeno je danas u Briselu.

Kako je na pres-konferenciji kazala glasnogovornica Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju EU, međunarodnu saradnju i razvoj Ana Pisonero, oni dijele zabrinutost i potrebu za hitnom reakcijom u smislu rješavanja političke krize u BiH i zaustavljanja svih poteza koji u pitanje dovode suverenitet i teritorijalni integritet države.


- Stabilnost i prosperitet zemlje je sada upitan, ali i cjelokupan integracijski proces BiH na njenom putu ka Evropskoj uniji te budućnost unutar EU. Nastavit ćemo ohrabrivati političke lidere da nađu rješenja putem međusobnog dijaloga - dodala je Pisonero.


Ponovila je da EU ima od 2011. godine okvir i sve potrebne instrumente za uvođenje sankcija prema kojima može upotrijebiti restriktivne mjere protiv osoba koje ozbiljno prijete sigurnosti u BiH i podrivaju Dejtonski mirovni sporazum, ali za to je potrebno jedinstvo unutar Vijeća Evropske unije.


- Samo progres i reforme mogu garantirati nastavak pomoći EU, uključujući novi ekonomsko-investicijski plan, a BiH riskira da izgubi značajan iznos pomoći ukoliko ne budu poduzimali potrebne akcije - naglasila je Pisonero.


Ponovila je da EU ima jasan stav kada je u pitanju korupcija i organizirani kriminal, a posebno kada je u pitanju proces pristupanja, zbog čega će nastaviti pratiti situaciju unutar BiH u tom smislu.


Ipak Pisonero nije direktno odgovorila na pitanje novinarke o tome smatra li EU Dodika odgovornim za koruptivne radnje, kao ni na pitanje da li će EU tražiti dodatna pojašnjenja od Ministarstva finansija SAD-a koja bi mogla opravdati njihovu odluku o uvođenju sankcija.


Glasnogovornica je kazala da EU ima na raspolaganju sankcije, ali ih do sada nisu koristili protiv pojedinaca u zemljama zapadnog Balkana iako ih SAD koristi u slučaju nekoliko zemalja, uključujući BiH.


Zbog toga su novinari pitali na koji način ohrabruju političke lidere da se bore protiv korupcije i organiziranog kriminala, ukoliko ne koriste sankcije te da li je razlog tome nepostojanje konsenzusa oko toga unutra EU pa se one i ne predlažu, na šta je Pisonero kazala da su diskisije o uvođenju mjera povjerljive sve dok se ne donese odluka.


- Stoga ni danas ne mogu dati više odgovora dok neka od odluka ne bude donesena - zaključila je glasnogovornica Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju EU Ana Pisonero na današnjoj pres-konferenciji u Briselu.


SAD su nametnule sankcije u vezi s njihovim koruptivnim djelovanjem i kontinuiranim nastojanjima da se ugrozi stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Ured za kontrolu imovine u inostranstvu (OFAC) Ministarstva finansija SAD uvrstio je na svoju listu Dodika kao i Alternativnu televiziju iz Banje Luke, što je odgovor na Dodikove koruptivne aktivnosti i stalne prijetnje stabilnosti i teritorijalnom integritetu BiH.


To je urađeno zbog destabilizirajućeg i koruptivnog djelovanja kojim Dodik podriva 26. godina napretka postignutog od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.


(FENA/  K.Bešlija) 

DodikEURS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.