11.1.2022. 12:29
0
Osmanović: Dodik je RS vratio u period kada je njome vladao Radovan Karadžić
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je svojom retorikom RS vratio 30 godina unazad, odnosno u period 1991. i 1992. godine, kada je na čelu tog entiteta bio osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić, tvrdi potpredsjednik SDA Adil OSmanović.

- Mi danas ponovo vidimo istu ikonografiju. Pripadnici MUP-a tog entiteta pjevaju neke pjesme u kojima se niko drugi ne može prepoznati, odnosno u njima vidi određene prijetnje i da bi se moglo ponoviti ono što se dešavalo '92., '93., '94. i '95. godine, a to je etničko čišćenje, progon, a na kraju i genocid u Srebrenici. Smatram da to svi to moramo vrlo ozbiljno shvatiti, kako unutar BiH, tako i u međunarodnoj zajednici, jer je ovdje na sceni nacionalizam koji ne može donijeti nikakvog dobra. Pozdravljam proteste koje održavaju naši građani širom Evrope i žele time pozvati međunarodnu zajednicu da se uključi. Naravno, najveće brige i problemi su za našu povratničku zajednicu u entitetu RS-a, koja je uznemirena. Vraćaju im se slike iz 90-tih godina prošlog vijeka. Ono što treba uraditi je da se zaustavi ovakva nacionalistička, šovinistička politika lidera SNSD-a, jer ovo nikome neće donijeti dobro, smatra Osmanović.

On je za Oslobođenje i O kanal prokomentarisao i sankcije koje su Dodiku i ostalima uvele SAD.

- Sankcije jesu jedno od rješenja, ukoliko se u njih u potpunosti uključe države EU. Kada se lider SNSD-a, sa svojim najbližim saradnicimakao i mnoge firme povezane sa njegovom politikom budu sankcionisale, očekivati je da će sankcije dati rezultate. Čak i građani koji su krenuli za tom politikom vide da je to pogrešno i počinju se distancirati od takve politike, tvrdi Osmanović.

Kazao je da zbog Dodikovih izjava niko ne može ostati miran.

- Svi moraju biti zabrinuti, jer to ne može biti dobro. Ovo je kršenje zakona i Ustava, što proizvodi jednu totalnu anarhiju u BiH, ali rekao bih i u cijelom regionu. Svi moraju krajnje ozbiljno shvatiti ovu situaciju u koju nas je doveo lider SNSD-a, zaključio je Osmanović.

(Ajdin Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.