11.1.2022. 12:53
1
Nešić traži od Tegeltije da smijeni ministricu Turković: Ni Bisera ni bilo ko ne može narušiti bratske odnose RS sa Srbijom, Rusijom i Kinom
Predsjednik DNS-a Nenad Nešić pozvao je predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju da pokrene postupak za smjenu ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković zbog "kršenja Ustava BiH i samovoljnog postupanja".

- Predsjedništvo BiH, po Ustavu BiH, isključivo je nadležno za vođenje vanjske politike i ministrica Turković bez odluke Predsjedništva ne može nikome slati nikakve note. Turković niti je država niti je Predsjedništvo, i ovakvo postupanje je apsolutno neprihvatljivo i suprotno Ustavu BiH - kazao je Nešić.

Podsjetimo, Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković uputila je jučer protestne note ambasadama Rusije, Kine i Srbije zbog prisustva predstavnika ambasada događajima koji su održani 9. januara u Banjoj Luci. U saopćenju ministirce Turković navodi se da je čin posjete manifestaciji protivan odluci Ustavnog suda BiH.

Nešić ističe da će "vrata RS i Banje Luke uvijek biti otvorena za sve prijatelje".

- Ni Bisera ni bilo ko ne može narušiti bratske odnose RS sa Srbijom, Rusijom i Kinom. Jedino što joj uspijeva jeste da bruka BiH i njene institucije, te da se etablira za većeg skandal majstora od Svena Alkalaja svojevremeno - istakao je Nešić.

Smatra da RS "ne treba ostati slijepa i nijema na kontinuirane postupke Bisere Turković kojima izlazi iz svoje nadležnosti i pokušava da nanese štetu RS i njoj prijateljskim državama".

- Zato pozivamo predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltiju da pokrene proceduru za njeno razrješenje jer će u suprotnom poslati poruku da podržava njeno ponašanje - zaključio je Nešić.


(Ajdin Balićevac)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.