13.1.2022. 12:12
0
Alma Čolo: Pitanje izmjena Izbornog zakona nije samo pitanje SDA i HDZ
Alma Čolo, zastupnica SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kazala je za N1 da pitanje izmjena Izbornog zakona nije samo pitanje SDA i HDZ-a. Istaknula je i da je SDA na stanovištu da Venecijanska komisija predloži neko rješenje koje će biti u skladu sa demokratskim standardima.

Čolo je naglasila da trenutno imamo napetu situaciju u državi. Podsjetila da je blokiran državni parlament, te da poslanici iz Republike Srpske ne dolaze u Parlamentarnu skupštinu BiH.

“Postavlja se pitanje kakav dogovor da se postigne oko Izbornog zakona, eventualno između HDZ i SDA, je li takav dogovor ishodi izmjenama Izbornog zakona u Parlamentarnoj skupštini. Zašto ćete razgovarati ako to ne možete primijeniti na izmjene i dopune Izbornog zakona”, kazala je.

Interresorna radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH, podsjetila je, ne zasjeda jer članovi te grupe iz RS ne učestvuju u radu Intereseorne grupe.

“Mi nemamo kvorum i ne možemo raditi bez njih. Oni su rekli kad se deblokiraju institucije BiH, onda će deblokirati Interresornu radnu grupu”, navela je.

Mišljenja je da pitanje izmjena Izbornog zakona nije samo pitanje SDA i HDZ-a.

“Mi smo nedemokratska zemlja u skladu sa našim Ustavom. Naš Ustav nije demokratski. Hrvati su nezadovoljni, njih ima 545.000 po popisu iz 2013. to je 15 posto i oni kao narod koji je tako malo zastupljen u BiH, smatraju da njihovo biračko tijelo ne može da utiče na izbor tog jednog člana Predsjedništva i koji je po Ustavu Hrvat. On nije hrvatski član Predsjedništva kako se pogrešno interpretira. On je Hrvat koji se bira na teritoriji Federacije BiH“, istaknula je Čolo.

Rekla je i da su Hrvati u nekoliko ciklusa uspjeli da izaberu svog predstavnika koji im je bio po mjeri, a to je Dragan Čović.

“Međutim, dešava se da građani BiH žele drugačije. Imamo stalne optužbe od HDZ-a, da je to SDA kreirala, takav izborni inženjering, kako oni kažu, da Željko Komšić bude izabran i da su ga birali Bošnjaci. To je potpuno netačna tvrdnja, jer SDA ne bira na izborima. Bošnjaci su dio biračkog tijala u BiH, ali birački spisak nema ni po jednom imenu naznaku koje je nacionalnosti bilo koji birač“, rekla je naša sugovornica. 

Smatra da je SDA je na stanovištu da Venecijanska komisija predloži neko rješenje koje će biti u skladu sa demokratskim standardima.

“Venecijanska komisija je na stanovištu da u BiH ne mogu biti izborne jedinice po etničkom principu, jer to vodi u sagregaciju i nije u skladu sa demokratskim standardima.

Kad su u pitanju tri člana Predsjedništva, Venecijanska komisija je stanovništa da taj prefiks “Bošnjak”, “Srbin” i “Hrvat” treba da se briše”, istaknula je dodajući da politička klima sigurno ne doprinosi da se to riješi na kvalitetan način.

“Trebamo razgovari, ali ne znam koliko je izborna godina dobra za to. I Dom naroda na državnom nivou je diskriminirajući, i to je Sud u Strazburu rekao da njegova koncepcija nije u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, jer tu kaže da pet Srba dolazi iz RS, pet Bošnjaka i pet Hrvata iz Federacije BiH. Time su onemogućeni svi oni koji nisu Srbi iz RS da budu kandidati za Dom naroda i svi oni koji nisu Bošnjaci i Hrvati u Federaciji da budu kandidat“, navela je Čolo.

Naglasila je da se to mora promijeniti, a da li je to moguće – nije sigurna, jer je, kako je istaknula, hrvatska pozicija toliko čvrsta da oni ne žele da odustanu od tog koncepta konstitutivnih naroda.

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.