17.1.2022. 14:00
0
Održana komemoracija doajenu bh. novinarstva Vlastimiru Mijoviću
Komemoracija novinaru Vlastimiru Mijoviću održana je danas usarajevskoj Vijećnici, nakon čega će na groblju Bare biti i sahranjen. O njegovom liku i djelu govorile su mnoge istaknute ličnosti i njegovi prijatelji, potpredsjednik SABNOR-a Nijaz Skenderagić, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i drugi.

Nijaz Skenderagić se od Vlaste oprostio emotivnim riječima o njegovom karakteru i djelovanju.

- Vlasta je bio zgodan, markantan, pravi muškarac, ali istovremeno poseban, osjećajan, jedinstven, obrazovan, karakteran, jednostavan, normalan, moralan, dobar čovjek koji je sve ljude plijenio svojom prirodnom pojavom, govorom i nastupom... Uvijek je ostajao stamen, postojan, nepotkupljiv i svoj čovjek, istinski antifašista, demokrata, humanista i ljudina. Znao je on biti i ters, ponekad i grub, to mi njegovi drugovi najbolje znamo, ali uvijek je do kraja bio iskren i dobronamjeran i spreman da prizna tu svoju grubost - kazao je Skenderagić naglasivši da se svi, pogotovo porodica, može ponositi onime šta je radio i kakav je čovjek bio.



Skenderagić je izrazio nadu da će u budućnosti neka novinarska nagrada nositi upravo Vlastino ime. Gradonačelnica Sarajeva je navela da je slobodna nazvati ga Vlasta, onako kako su ga prijatelji zvali, jer ga doživljava kao svog.

- Sarajevo je grad dobrih i velikih ljudi, a Vlasta je bio jedan od najljepših - kazala je Karić.


Istakla je da se danas svi opraštaju od doajena novinarstva, ali prije svega od dobrog i velikog čovjeka.

- Živio je novinarstvo, odan svojoj profesiji do posljednjeg trenutka. S nemjerljivom strašću skoro četiri decenije, principijelno i hrabro nosio se sa novinarskim izazovima koje je pretočio u više hiljada tekstova, kolumni i priloga - rekla je ona.


Vlastimir Mijović preminuo je 13. januara, u 65. godini, nakon nekoliko mjeseci borbe s teškom bolesti.

 

(FENA/  Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.