17.1.2022. 19:23
0
Bh. akademska dijaspora poručuje: Elektronsko glasanje u BiH bi konačno riješilo dilemu o važnosti glasača naspram onog ko broji glasove
Slijedeći ideju o stvaranju Bosanskog Akademskog Društva Evrope (BADEU), održan je sastanak predstavnika Bosanskih Akademskih Društava Austrije, Slovenije i Holandije.

Na sastanku je potvrdjena spremnost zajedničkog djelovanja evropske dijaspore, a jedan od prvih zajedničkih projekata će biti zahtjev za elektronsko glasanje u BiH.

Prema iskustvima iz Estonije i Holandije, elektronsko glasanje u BiH bi konačno riješilo dilemu o važnosti glasača vs. onog ko broji glasove.

Uskoro će od strane BADEU biti upućen zahtjev nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini, ali i Evropskoj Uniji da preko visokog predstavnika utiču na implementaciju ovog projekta. Zaključak je da bi projekat trebao da zaživi što je prije moguće.

Nadležne institucije treba da pripreme tehničke mogućnosti kako bi ne samo gradjani u Bosni i Hercegovini već i u dijaspori mogli lakše da daju svoj glas onima za koje smatraju da mogu odgovoriti budućim izazovima razvoja države i društva - poručuje bh. akademska dijaspora. 


(Kenan Bešlija) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.