18.1.2022. 21:52
1
Snijega na našim planinama biće sve manje, da li su investicije u zimski turizam bacanje novca?
Kada je u pitanju snježni pokrivač, istraživanja širom svijeta pokazuju da će doći do smanjenja snježnog pokrivača, kako broja dana sa snježnim pokrivačem, tako i vrijednosti snježnih pokrivača na našim planinama. Ne samo na našim planinama, nego i globalno...

I radnim danima i posebno vikendom, naše su planine pune turista koji traže mir od stresa, loših vijesti i smoga. Ukoliko imate viška novca, investicija u nekretnine na našim planinama čine se kao dobar ulog koji će donijeti mnogo zarade i prestiža. 

Pitanje je koliko je to održivo na duge staze. Temperature rastu i na području Sarajeva su više ga skoro jedan stepen. Sve će se to odraziti i na zimski turizma. 


- Kada je u pitanju snježni pokrivač, istraživanja širom svijeta pokazuju da će doći do smanjenja snježnog pokrivača, kako broja dana sa snježnim pokrivačem, tako i vrijednosti snježnih pokrivača na našim planinama. Ne samo na našim planinama, nego i globalno, dolazi do smanjenja  količine i dužine trajanja ovog parametra. Ni naše planine neće odstupiti od ovih tokova. Iako snijega ima dovoljno tokom posljednjih godina svjedoci smo da često cijela sezona propadne zbog vjetra južnog smjera koji uništava snijeg na našim planinama. Zato ni naše planine neće odstupiti od ovih globalnih tokova. Zbog toga se što prije prilagoditi onome što rade Austrijanci, Švicarci i Nijemci na Alpama - kaže za Source.ba meterolog iz FHMZ - a Bakir Krajinović.


Globalno zatopljenje moglo bi promijeniti naše živote, te planove onima koji žele zaradi9ti investiranjem u apartmane i restorane na Bjelašnici, Vlašiću ili Trebeviću. 

Novinar: Kenan Bešlija 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.