21.1.2022. 9:30
0
Milić i Houdet: Nema potrebe za raspoređivanjem NATO trupa u Brčkom
Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić, zamjenik načelnika stožera Vrhovnog zapovjednika savezničkih snaga za Europu, general-pukovnik Brice Houdet i njegovi suradnici razgovarali su u četvrtak, 20. januara, o sigurnosnoj situaciji u Distriktu.

Milić je Houdetu kazao kako je sigurnosna situacija u Brčkom stabilna, te da je bio iznenađen pozivom pojedinih političkih subjekata u BiH na raspoređivanje NATO trupa u Distriktu, saopćeno je iz brčanske Skupštine.

"Moj dojam je da ni jedan narod u Distriktu nije za ratnu opciju. Većina stanovnika spremna je kroz dijalog raditi na unaprjeđenju života u ovoj lokalnoj zajednici. Znamo da razgovor između sva tri naroda nema alternativu jer smo ovdje odnos izgradili upravo na dijalogu", istaknuo je Milić.

Napomenuo je i to da vlast u Distriktu ima dobru suradnju sa supervizorom za Brčko i Lot timom EUFOR-a, kao i Policijom Distrikta koja profesionalno rješava sve probleme.

General-pukovnik Brice Houdet smatra da nije došlo do pogoršanja sigurnosne situacije u BiH i Distriktu i da je to samo politička retorika, te da ne vidi potrebu za raspoređivanjem NATO trupa u Brčkom.

"Kad se vratim u Bruxelles ambasadorima mogu reći da ne postoji sigurnosna prijetnja Brčkom i da situacija nije onakva kakvom su nam je predstavili pojedini mediji i ljudi", kazao je Houdet i dodao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se sačuva mir u Brčkom i cijeloj državi.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.