21.1.2022. 14:48
0
Cikotić na Sudu BiH kazao da se ne osjeća krivim za štetu od 9,7 miliona KM u budžetu
Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić (SDA) danas je u Sudu BiH kazao da se ne osjeća krivim po optužnici koja ga tereti da je oštetio budžet za 9,7 miliona KM.

Tužilaštvo BiH nedavno je podiglo optužnicu protiv Cikotića u slučaju koji je poznat kao afera ‘Scout’.

Prema navodima Tužilaštva BiH, Cikotić se tereti da je od 2009. do 2011. godine, obavljajući funkciju ministra odbrane, zloupotrijebio službeni položaj tako što je nezakonito pogodovao kupcu na štetu ministarstva kojim je rukovodio, prilikom plana, izvoza i prodaje viška zastarjelog naoružanja, municije i vojne opreme.

“U optužnici se navodi da je optuženi potpuno nezakonito i mimo zakonske procedure, bez obavještavanja svojih zamjenika, kao i Predsjedništva BiH, izvršio izmjene ugovora, nakon čega je firma Scout iz Zagreba, umjesto zastarjelog oružja i municije, koje je bilo predviđeno za otpis i prodaju da bi se smanjili troškovi čuvanja i skladištenja, izmjenama ugovora izvozio oružje i municiju višeg kvaliteta i potražnje na tržištu i time oštetio budžet BiH za 9,7 miliona KM, kao i drugima pribavio materijalnu korist u višemilionskom iznosu”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Cikotić je optužen da je, iskoristivši svoj službeni položaj, svojim radnjama prouzrokovao štetu po budžet BiH i pribavio drugome imovinsku korist u velikom iznosu, čime je počinio produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti.

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.