21.1.2022. 15:58
0
Ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan posjetio japanske prefekture Vakajama i Osaka
Ambasador Bosne i Hercegovine u Japanu Siniša Berjan posjetio je japanske prefekture Vakajama i Osaka i tom prilikom s guvernerom prefekture Vakajama Yoshinobu Nisaka razgovarao o jačanju i daljem razvoju odnosa Vakajama prefekture sa BiH.

Sagovornici su naglasili odlične odnose BiH i Japana, bez otvorenih pitanja, te želјu za dalјim produblјivanjem tih odnosa uspostavlјanjem veza između lokalnih zajednica BiH i Vakajama prefekture kroz određene sporazume o saradnji koje bi, pored ekonomskih, uklјučivale i zajedničke kulturne, sportske i turističke aktivnosti.

U vezi s tim, ambasador Berjan se osvrnuo i na održane sastanke sa gradonačelnicima gradova Širahama i Sumami na kojima je razgovarano o bratimlјenju opština/gradova.

Bilo je riječi i o inicijativi da se za počasnog konzula BiH u Japanu predloži ugledni privrednik iz Vakajama prefekture.

Na sastanku ambasadora Berjana sa predsjednikom Vakajama univerziteta Itohom Chihirom i njegovim saradnicima razgovarano je o uspostavlјanju saradnje ovog prestižnog univerziteta sa bh. univerzitetima.

Berjan je održao i predavanje studentima i profesorima ovog univerziteta o temi "Turizam i mir u Bosni i Hercegovini" te je predstavio promo turistički video mladog putopisca, avanturiste i blogera Roberta Dacesina iz Banja Luke pod nazivom "Zašto Bosna i Hercegovina može biti broj 1 turistička destinacija u svijetu", kao i promo video turističke organizacije Republike Srpske "Nothing much but much more", koji je prošle godine osvojio treću nagradu na Japanskom svjetskom festivalu turističkog filma u Kjotu.

Ambasador se u gradovima Širahama i Sumami sastao sa gradonačelnicima Itanijem Makotom i Tsutomijem Iwatom, kao i sa privrednicima iz tih gradova, zainteresovanih za uvoz organskih proizvoda.

Tom prilikom organizovana je degustacija i promocija organskih proizvoda BiH.

Tokom sastanka ambasadora Berjana sa ambasadorom MIP Japana za Kinki region Tsutomijem Himenom bilo je riječi o prednostima i uslovima učešća BiH na Svjetskoj izložbi EXPO 2025, čiji je domaćin Japan, saopćio je Ured za odnose s javnošću MVP-a BiH.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.