24.1.2022. 15:55
0
Košarac i Stromkvist razgovarali o političkim temama i nastavku saradnje BiH i Švedske
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u Sarajevu ambasadoricu Švedske u BiH Johanu Stromkvist, sa kojom je razgovarao o aktuelnim političkim i ekonomskim temama.

Na sastanku je konstatovano da su odnosi dvije zemlje prijateljski i bez otvorenih pitanja, te da Švedska neupitno podržava evropske integracije BiH i da je godinama jedan od najvećih donatora BiH, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Košarac je informisao ambasadoricu Stromkvist o trenutnim političkim prilikama u BiH, te naglasio da se rješenja postojeće političke krize moraju tražiti u okviru Ustava i u demokratskoj atmosferi. On je ponovio da se Republika Srpska snažno zalaže za striktno poštovanje Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da je posvećena miru i unutrašnjem dijalogu, kao i da nije preduzela nijedan korak suprotan Ustavu BiH.

- Bilo bi logično da se sve strane u BiH vrate ustavnim rješenjima kako bismo na tim osnovama i u demokratskoj atmosferi razgovarali o svim otvorenim pitanjima. Nažalost, politički predstavnici Bošnjaka to ne žele i pokušavaju da prebace odgovornost na Republiku Srpsku, optužujući je za destabilizaciju prilika. Niko iz Republike Srpske ne spominje rat, jer bilo kakav sukob nije opcija - naglasio je Košarac.


Po njegovim riječima, neprihvatljivo je da se međunarodna zajednica upliće u unutrašnja pitanja i nameće rješenja, koja su protivna Dejtonskom sporazumu i nisu plod konsenzusa legitimno izabranih političkih predstavnika iz Republike Srpske i Federacije BiH.

- Mi ne prihvatamo legitimitet Christiana Schmidta kao visokog predstavnika, jer nije imenovan u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma i međunarodnim pravom - ponovio je Košarac.



Kako je istakao, Republika Srpska insistira na očuvanju svog ustavnog kapaciteta, pri čemu ništa nije urađeno na štetu druga dva naroda.

- Imamo pravo da se na legitiman način i političkim sredstvima borimo za očuvanje Ustava i vraćanje oduzetnih nadležnosti - poručio je.



Izrazio je zahvalnost na pomoći i podršci koju Švedska pruža BiH, posebno kada su u pitanju zaštita životne sredine, promocija obnovljivih izvora energije i energetska efikasnost. Istakao je da će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u koordinaciji sa nadležnim entitetskim ministarstvima nastaviti saradnju sa Ambasadom Švedske i drugim međunarodnim organizacijama na implementaciji projekata u korist svih građana u BiH. Košarac je posebno ukazao na problematiku izgradnje odlagališta za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na Trgovskoj gori.


On je informisao ambasadoricu Stromkvist da nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH imaju jedinstven stav o neprihvatljivosti izgradnje spornog odlagališta u neposrednoj blizini granice BiH i Hrvatske.

S tim u vezi, zatražio je pomoć i podršku Švedske u rješavanju ovog pitanja, s obzirom na činjenicu da je ova država članica EU i da se kroz zvanične politike zalaže za očuvanje životne sredine.   


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.