24.1.2022. 16:59
0
U toku zastupnička rasprava o Nacrtu budžeta FBiH za 2022.
Na sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, počela je zastupnička rasprava o Nacrtu budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2022. godinu.

U dosadašnjem toku, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) najavila je podršku budžetu, dok je iz klupa Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH podrška uslovljena time da Federalna vlada kao predlagač ugradi odmah budžetsku stavku o većoj podršci povratku izbjeglica i raseljenih osoba. Budžet za 2022. predložila je Vlada FBiH u ukupnom iznosu oko 5,5 milijardi KM, za jedan posto više od prošlogodišnjeg budžeta, odnosno za 53,8 miliona KM. 


Vlada je predlagala i da Parlament razmotri budžet po hitnom postupku, ali je većina zastupnika to odbila te današnjom odlukom, usporila proceduru vrativši proceduralno Prijedlog budžeta u formu nacrta. To je učinjeno i za prateći akt, Prijedlog zakona o izvršavanju budžeta Federacije BiH, kao i za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima u Federaciji. 


Budući da najvažniji finansijski akt Federacije još ne može stupiti na snagu, najavljeno je donošenje nadomješćujuće odluke o privremenom finansiranju Federacije BiH za prva tri mjeseca 2022.

O toj odluci Predstavnički dom će se izjasniti možda već danas na posebnoj, vanrednoj sjednici ako aktuelna sjednica završi prije očekivanog termina. U protivnom, vanredno zasjedanje će biti sutra. I budžet i odluku o privremenom finansiranju moraju odobriti oba doma Federalnog parlamenta da bi stupili na snagu. Sjednica Doma naroda sazvana je za četvrtak.


(FENA/  Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.