27.1.2022. 8:31
2
Dan kada je preminuo heroj Srđan Aleksić: Umro je obavljajući ljudsku dužnost
Na današnji dan prije 29 godina, preminuo je Srđan Aleksić, heroj!

Tih kobnih 90-tih bio je pripadnik Vojske RS i imao je veliko srce. On je brutalno pretučen na tržnici u Trebinju 21. januara 1993., a preminuo je šest dana kasnije.

Trebinje je tada bilo je prožeto velikosrpskim ludilom i mnogi su ili podržavali takvu politiku ili gledali sa strane, praveći se da ne vide ono što im se događa pred očima. Srđan Aleksić tom ludilu odlučio se suprotstaviti i to je platio životom. Imao je samo 27 godina.

Od batina je spasio svog prijatelja Alena Glavovića, Bošnjaka iz Trebinja kojeg su divljački napala četvorica rezervista Vojske RS. Bijesni što brani nedužnog Bošnjaka, vojnici su krvnički pretukli Srđana kundacima pušaka. A ostali su gledali.

Aleksić je rođen 1966. godine u Trebinju. Otac mu je bio košarkaški trener, majka mu je umrla dok je još bio dijete, a brat mu je poginuo u nesreći s motornim zmajem. Srđan je bio plivačka nada bivše Jugoslavije, a amaterski se bavio i glumom.

Srđan je tog dana kada je nastradao također bio rezervist Vojske RS. Dok su svi ostali gledali kako mladi rezervisti maltretiraju Bošnjaka, Srđan mu je skočio pomoći. Četvorica vojnika zbog toga su se okomili na njega jer su ga smatrali izdajnikom.

- Umro je obavljajući svoju ljudsku dužnost - napisao je Srđanov otac Rade na smrtovnici svom sinu.

- Sve je teže i teže kako godine prolaze, ali sve sam i ponosniji, puniji. Tužan sam jer sam izgubio sina, ali sam ponosan što me mladi ljudi poznaju po Srđanovom djelu - kazao je prije nekoliko godina, između ostalog, Srđanov otac Rade tokom obilježavanja godišnjice smrti sina.

Alen Glavović, kojeg je Srđan spasio, živi u Malmeu u Švedskoj. Kada dođe, a često dolazi u BiH, obavezno obiđe Srđanov grob.

O sudbini Srđana Aleksića snimljena je drama pod nazivom “Krugovi”, redatelja Srđana Golubovića.

Riječ je o velikoj i uspješnoj koprodukciji producentskih kuća iz Srbije, Njemačke, Francuske, Slovenije i Hrvatske. Uz hrvatskog glumca Leona Lučeva, u glavnim ulogama pojavljuju se još Aleksandar Berček, Nebojša Glogovac, Hristina Popović i Vuk Kostić.


(Admir Oručević)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.