27.1.2022. 14:23
0
Pripadnici Granične policije BiH spriječili međunarodnu trgovinu ljudima
Policijski službenici Centralnog istražnog ureda Granične policije BiH su, zajedno s Postrojbom za podršku i kontrolu Istok i Službom za poslove sa strancima, došli do saznanja da je više osoba, državljana Pakistana, na štetu drugih maloljetnih osoba koje se nalaze u prihvatnom centru u Blažuju, počinilo kazneno djelo "Međunarodna trgovina ljudima", seksualnom eksploatacijom, o čemu je obaviješteno Tužiteljstvo BiH.

"Postupajući pod nadzorom tužitelja Tužiteljstva BiH, policijski službenici Granične policije BiH i službenici Službe za poslove sa strancima – TC Sarajevo, su 26. siječnja u prihvatnim centrima za migrante locirali, a zatim i izvršili privođenje dvije osobe, državljani Pakistana, iz reda migrantske populacije, do službenih prostorija Granične policije BiH, zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje kaznenog djela međunarodne trgovina ljudima.", navode iz GP BiH.


Nakon završetka planiranih mjera i radnji, privedene osobe će biti stavljene pod nadzor u imigracijski centar, do druge odluke postupajućeg tužitelja Tužiteljstva BiH. Istog dana, pronađene su maloljetne osobe, potencijalne žrtve kaznenog djela "Trgovina ljudima", koje će biti smještene u sigurnu kuću do okončanja postupka. 


Direktor Granične policije Zoran Galić pohvalio je akciju pripadnika Granične policije, u suradnji sa Službom za poslove sa strancima te naglasio kako je ova agencija uz sve probleme s kojima se svakodnevno susreće, u nedostatku ljudskih resursa i borbe protiv nezakonitih migracija, prva koja je identificirala prve krijumčare među migrantskom populacijom. 

Aktivnostima kojima je otkrila i trgovce ljudima među migrantskom populacijom, još jednom je iskazana jasna opredijeljenost Granične policije BiH u borbi protiv svih oblika kriminala - poručio je Galić.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.