28.1.2022. 10:11
0
CCI pozivao Parlament FBiH da obaveže institucije na realizaciju revizorskih izvještaja
Sjednica je zakazana nakon što je Komisija saslušala predstavnike 41 revidirane institucije koje su dobile negativno i mišljenje sa rezervom ili za finansijske izvještaje i/ili na usklađenost sa zakonima.

Centri civilnih incijativa (CCI) pozivaju Komisiju Parlamenta FBiH odgovornu za reviziju da na današnjoj sjednici iskoristi sve mehanizme koji joj stoje na raspolaganju vezano za postupanje po revizorskim izvještajima, te usvoji Izvještaj sa zaključcima kojim bi obavezala revidirane institucije na realizaciju revizorskih preporuka i kontinuirano izvještavanje o postignutim rezultatima.


Saslušanja i dalje postupanje nadležne Komisije i Parlamenta FBiH se odnosi na revizorske izvještaje o radu institucija za 2020. godinu, sa čijom objavom je Ured za reviziju u FBiH započeo u maju 2021. godine. Revizori su identifikovali značajan broj propusta i nepostupanja po zakonima u radu javnih institucija i trošenju javnog novca. Praksa je pokazala da institucije, kada izostane ozbiljan javni nadzor, gotovo nikada ne realizuju sve dobijene preporuke (u ukupnom zbiru realizacija revizorskih preporuka ne prelazi 40%), saopćili su Centri civilnih inicijativa.


Pravila koja uređuju rad javnih institucija treba da važe za sve podjednako i da se u slučaju identifikovanih nepravilnosti hitno djeluje i u što kraćem roku otklone propusti, koji direktno štete interesima građana, jer se radi o utrošku javnog novca. Nepoštovanje revizorskih preporuka, trebalo bi da povlači i pitanje odgovornosti onih koji upravljaju javnim institucijama i troše javni novac. 

Zaustavljanje loše prakse niske stope realizacije revizorskih preporuka je na nadležnoj Parlamentarnoj komisiji i Parlamentu FBiH koji imaju na raspolaganju određene mehanizme da djeluju i zaštite javni novac. Potrebno je da pravovremeno reaguju i aktiviraju po potrebi i sankcije koje im stoje na raspolaganju, odnosno da učine sve što je potrebno da se rad javnih institucija vrati u okvire propisanih pravila i procedura. 


Zbog trenutne dinamike postupanja nadležne Komisije po revizorskim izvještajima, pred Parlament FBiH revizorski izvještaji 41 navedene institucije će doći nakon osam mjeseci od trenutka  objave prvih revizorskih izvještaja.

"Obzirom da se u ovom periodu usvajaju budžeti institucija, neophodno je što prije u Parlamentu FBiH razmatrati Izvještaje o reviziji kako bi se nalazi revizije i nalazi nadležne Komisije uskladili sa budućim budžetima institucija i javnom potrošnjom. Zbog navedenog, neophodno je, počev od najavljene sjednice Komisije, da Komisija i Parlament FBiH svoje djelovanje prilagode trenutnom odnosu javnih institucija ka revizorskim preporukama, osiguraju pravovremeno reagovanje, te spremno dočekaju novi ciklus revizorskih izvještaja koji se očekuje u maju 2022. godine", poručuju iz CCI.


Projekat „Učinkovitija javna revizija za smanjenje korupcije u Bosni i Hercegovini“ provode Centri civilnih inicijativa (CCI) uz finansijsku podršku Švedske. Projektom se želi doprinijeti odgovornijem trošenju budžetskih sredstava i smanjenju korupcije u javnim institucijama u BiH.


(Patria/  Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.