28.1.2022. 15:34
0
"Još puno posla je pred nama": Palmer i Eichhorst vide napredak u razgovorima o BiH
Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst i Matthew Palmer, specijalni američki izaslanik danas borave u Neumu sa liderima bh. stranaka gdje razgovaraju o brojnim temama, sa fokusom na temu unaprijeđenja Izbornog procesa. Danas su se kratko obratili i medijima koji prate pregovore.

Eichorst je poručila da je važno da se iznesu najnovije informacije, te da je danas napravljen okvirni dokument od 17 strana:

“Izuzetno je važno da vam iznesemo najnovije ažurirane informacije o svim dešavanjima. Iza nas je kvalitetna i dobra diskusija, ostvarena kroz razgovor subjekata koji su nam se pridružili. To je dobra prilika da čujemo različite stavove i viđenja. Nakon sinoćnjih razgovora, danas se diskusija nastavila sa temom unaprijeđenja izbornog procesa. Radi se o dokumentu od 17 strana, koji su timovi saradnika objedinili kroz različita viđenja i ideja. Ti dokumenti će dalje prolaziti ekspertski uvid i analizu, jako puno posla je pred nama, ali zaista imamo priliku da svjedočimo zaista ovim konstruktivnim pristupima i viđenjima svih učesnika. Jako puno posla je pred nama, jako puno tema, nadam se da ćemo imati još priliku da radimo i nadamo se uspješnom ishodu“.


Palmer je kazao da mu je drago što boravi danas u Neumu, te da su im se priključili eksperti Venecijanske i Varšavske komisije:

“Drago mi je da imam priliku biti ovdje u Neumu da razgovaramo o veoma važnim procesima. Nama je drago da razgovaramo u ovom formatu, neke stvari će se naći na dnevnom redu, neke su teže od drugih. Osim političkih lidera koji su s nama, diskusiji su se priključili i eksperti da nam pomognu da rješimo neka teža tehnička pitanja“.

“Lideri i eksperti su se okupili oko istog cilja da razgovaraju o temama sa istim ciljem kako bi se konačno mogao postići dogovor koji će u Parlamentu dobiti dovoljan broj glasova”, kazao je Palmer.

Poručio je da je još mnogo posla pred njima, ali da se dobro počelo:

“Posebno nam je drago što su tu s nama eksperti Venecijanske komisije i Varšavske komisije. Kakav god dogovor da se postigne i pronađe rješenje, bitno je da budu usklađeni sa najvišim standardima u čemu će nam pomoći eksperti. Mnogo je posla pred nama, ali dobro smo počeli“, kazao je Palmer, javlja N1.



(FENA/  Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.