28.1.2022. 18:21
0
Dodik se oglasio i "otkrio razloge" zbog kojih je Izetbegović odbio obraćanje u NSRS-u: Pozdravljamo Čovićevu odluku
Član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, rekao je danas u Banjoj Luci da RS ne prihvata indirektan izbor člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

Dodik je rekao novinarima da svaka izborna reforma u dejtonskoj BiH mora biti zasnovana na pravima i konstitutivnosti naroda.

- Odbacujemo još jednom da se član Predsjedništva bira u Parlamentu BiH indirektno, jer smatramo da je direktan izbor jedino moguć za Srpsku. Time stavljamo tačku na tu temu, rekao je Dodik i dodao da izbor srpske delegacije u Domu naroda Federacije BiH mora biti transparentan i autentičan.

On je nakon sastanka rukovodstva i članova Izvršnog komiteta SNSD-a sa predsjednicima gradskih odbora ove strane rekao da i dalje ostaju isti uslovi za povratak predstavnika Republike Srpske u državne institucije, a to je, između ostalog, povlačenje iz pravnog prometa određenih odredaba i akata koje je nametnuo nekadašnji visoki predstavnik Valentin Inzko, prenosi Srna.

Dodik je u tom smislu rekao da Republika Srpska ne može da prihvati da to bude osnova za raspravu u Parlamentu BiH, zbog čega je Republika Srpska predložila određene akte radi vraćanja u zajedničke institucije, a to je zakon koji i zatvorski kažnjava sve zloupotrebe ako se neki kolektivitet u BiH nazove genocidnim.

On je rekao da podržava održavanje naredne posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, kao i ljude koji će se na njoj obratiti, poštujući činjenicu da je BiH sastavljena od tri konstitutivna naroda.

- Pozdravljamo opredjeljenje Dragana Čovića, lidera HDZ-a BiH, da se obrati Skupštini i smatramo da je Bakir Izetbegović - lider SDA, iz svojih kalkulantskih razloga odbio jedan takav dijalog, rekao je Dodik.

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.