2.2.2022. 16:22
0
Biden pokreće ambicioznu kampanju u borbi protiv karcinoma
Predsjednik Joe Biden u srijedu će objaviti ponovno pokretanje vladinih napora u borbi protiv karcinoma, s ciljem smanjenja stope smrtnosti u SAD-u od te bolesti za 50 procenata.

Takozvana "moonshot" kampanja protiv raka, koja postavlja jako ambicizoni cilj za vladu SAD-a, prvi put je pokrenuta 2016. godine sa 1,8 milijardi dolara federalnih sredstava koji će biti raspoređeni na period od sedam godina. Od toga je ostalo samo 400 miliona dolara da se pokrije finansiranje za ovu i za 2023. godinu.

Biden, čiji je sin Beau umro od raka mozga 2015. u 46. godini, predvodio je originalni projekat u vrijeme kad je bio potpredsjednik Baracka Obame. Emotivno je pričao o bolu kroz koji su on i njegova supruga Jill prošli dok su tražili lijek za smrtonosnu bolest svog sina.

Majka potpredsjednice Kamale Harris, koja se bavila istraživanjem karcinoma dojke, umrla je od raka debelog crijeva 2009. godine.

Biden i Harris će se obratiti na ceremoniji u Bijeloj kući kako bi ponovno pokrenuli inicijativu, čije ime namjerno odražava trijumf NASA-e iz 1969. godine kada je odvela prve ljude na Mjesec.

- Radeći zajedno u narednih 25 godina, smanjit ćemo današnju stopu smrtnosti od karcinoma prilagođenu starosti za najmanje 50 posto - navodi se u saopćenju Bijele kuće.

Fokus ponovnog pokretanja je da se osigura liderstvo u prikupljanju resursa za ujedinjenije napore između pacijenata, bolnica, biofarmaceutskih kompanija i istraživača. Biće imenovan koordinator Bijele kuće za kampanju, a međuvladin kabinet će nadgledati ciljeve, uključujući proširenje i reorganizaciju mreža za skrining karcinoma.

- Iako se ne najavljuje novo finansiranje, predsjednik će postaviti neke vrlo ambiciozne ciljeve - rekao je visoki zvaničnik novinarima, govoreći pod uslovom da ostane anoniman.

Naglasak se također stavlja na rješavanje rasne nejednakosti u pristupu liječenju od raka.

- Zbog nedavnog napretka u terapiji karcinoma, dijagnostici i njezi koja je u rukama samog pacijent, kao i zbog naučnih dostignuća i lekcija javnog zdravlja kroz pandemiju Covid-19, sada je moguće postaviti ambiciozne ciljeve - naveli su iz Bijele kuće.

Već od 2000. godine, stopa smrtnosti od raka među Amerikancima je pala za oko 25 posto kao rezultat boljih terapija, mogućnosti dijagnostike, vakcina i prepolovljene stope dugotrajnog pušenja cigareta kod odraslih.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.