2.2.2022. 17:42
0
Salkić: U RS-u nikako da shvate i prihvate da su entitet podređen državi
Vlast u bh. entitetu Republika Srpska nikako da shvati i prihvati da je entitet RS u Bosni i Hercegovini, a nije država Bosna i Hercegovina u entitetu RS.

Ovako je Ramiz Sakić, potpredsjednik RS-a, prokomentirao jučer usvojene zaključke na sjednici Narodne skupštine RS-a.

Među 12 usvojenih zaključaka je i da političari iz ovog entiteta mogu prisustvovati sjednicama Parlamenta BiH, Vijeća ministara BiH i Predsjedništva BiH. Uvjet je da "u svom odlučivanju uvažavaju stavove i mišljenje Narodne skupštine, Vlade i predsjednika RS-a".

Također, od Parlamentarne skupštine BiH se traži da prije svake sjednice dostavi NSRS-u sve materijale na razmatranje radi zauzimanja stavova u adekvatnom roku, a od Vijeća ministara BiH da dostave materijale Vladi RS-a i od Predsjedništva BiH da dostavi predsjedniku RS-a.

- Entiteti su podređeni državi, nije država podređena entitetima. Zaključci NSRS-a ništa novo ne donose i ništa ne mijenjaju na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini. Nastavit će se tiha blokada funkcioniranja države i njenih institucija. Vlast entiteta RS prije svega treba da radi na dijalogu sa Bošnjacima u RS-u radi otklanjanja sistemske diskriminacije – kaže Salkić za Faktor.

Potpredsjednik RS-a dalje navodi kako "oni trebaju početi provoditi Ustav entiteta i omogućiti zapošljavanje Bošnjaka u entitetske organe u skladu sa Ustavom".

- Trebaju provesti odluke Ustavnog suda i prekinuti diskriminirati učenike Bošnjake i prestati provoditi aparthejd u obrazovnom procesu u entitetu. Skupština je pokazala da predstavnici bosanskih Srba iz entiteta RS ne odustaju od svojih seperatističkih težnji i podjele Bosne i Hercegovine. Podršku su dobili i od predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, iako je iz RS-a protjerano 144 hiljade Hrvata, a danas ih živi ovdje oko 10 hiljada – ističe naš sagovornik.

Za Čovića kaže kako je sa velikom empatijom govorio o RS-u na sjednici NSRS-a, iako je ta skupština usvojila strateške ciljeve među kojima je i stvaranje etnički čistog srpskog pravoslavnog prostora bez Hrvata.

- Čović je jučerašnjim govorom izdao Hrvate koji žive u RS-u, a sve s ciljem pridobijanja podrške bosanskih Srba za dalju destrukciju države radi stvaranja trećeg entiteta i stvaranja pretpostavki za konačnu podjelu Bosne i Hercegovine. Progoni i ubistva Hrvata Krajine i Posavine nisu bile tema obraćanja Čovića u NSRS-u. Umjesto priče o položaju Hrvata u ovom entitetu, veličao je RS i pri tome ponizio Hrvate iz ovog dijela Bosne i Hercegovine. Zaboravio je iznijeti podatke o katastrofalnom stanju i položaju Hrvata u ovom entitetu, ili ga to uopće i ne zanima – ističe Salkić.

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.