3.2.2022. 15:25
0
Četiri nevladine organizacije: Svaki nacionalizam hrani druge nacionalizme
Izmjene Ustava Bosne i Hercegovine i Izbornog zakona moraju biti usmjerene na euroatlanski put zemlje, ostvarivanje punih ljudskih i etničkih prava i sloboda na cijeloj teritoriji BiH, vladavinu prava i borbu protiv sistemske korupcije i kriminala.

To su na pres-konferenciji, kao zajednički stav saopćile četiri nevladine organizacije u BiH - Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca, Srpsko građansko vijeće - Pokret za ravnopravnost, Hrvatsko narodno vijeće i Forum parlamentaraca BiH 1990.

- Stav naših organizacija je da politike koje se vode od Hrvatskog narodnog sabora (HNS), Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Stranke demokratske akcije (SDA) ne mogu biti format za buduće uređenje Bosne i Hercegovine. Unitarno-hegemonistička politika, ma od koga da dolazi, nema budućnosti jer kao takva razara duh i biće Bosne i Hercegovine. Svaki nacionalizam hrani druge nacionalizme - kazao je na pres-konferenciji uime navedenih organizacija Miro Lazović, predsjednik Foruma parlamentaraca BiH 1990.

Lazović je istaknuo kako je nužno donijeti izmjene Izbornog zakona koje će osnažiti integritet izbornog procesa, vratiti povjerenje u izborni proces, a za što postoji barem deklarativna podrška od većine zastupnika i stranaka u oba Doma PSBIH, te da će na tome insistirati kod domaćih i međunarodnih predstavnika.

- Podržavamo i pozdravljamo stav OHR-a da se izbori u BiH 2022. godine moraju održati.  Pozivamo na strpljenje, ustrajnost i odlučnost kako bi se oduprli dodatnim etno-nacionalnim podjelama u BiH i jasno izražavamo stav da svaki dogovor u BiH mora biti u kontekstu trasiranja puta naše države u Evropsku uniju - kazao je također Lazović prenoseći zajednički stav navedenih nevladinih organizacija.

One su odbacile svake pregovore ili dogovore koji utemeljuju dodatne segregacije, podjele, jezik mržnje i netrpeljivost. Posebno će, po Lazovićevim riječima, istrajavati na uvođenju dodatnih sankcija koje se odnose na sistemsku korupciju i kriminal koji se jasno može vidjeti u imovini kojom raspolažu najgrlatiji zaštitnici i predstavnici „legitimnog“ nacionalnog predstavljanja.
 
Četiri organizacije su prethodnih sedmica imale susrete s velikim brojem političkih organizacija, koje imaju i svoje zastupnike u Parlamentarnoj Skupštini Bosne i Hercegovine.

Razgovarano je o principima za izmjene Ustava Bosne i Hercegovine, koje su te organizacije usaglasile, a podržalo ih više od 62.000 građana Bosne i Hercegovine putem web-aplikacije www.izmjeneustava.com.

Po Lazovićevim riječima, SDPBiH, Narod i pravda, Naša stranka, Socijaldemokrati BiH, Narodni evropski savez, Evropski blok, kao političke organizacije koje imaju zastupnike u državnom parlamentu, te i Stranka za Bosnu i Hercegovinu, Platforma za progres, Hrvatska stranka Bosne i Hercegovine, Posavska stranka, kao i klub Koalicija „Država“ potpuno su podržali Principe za izmjene Ustava BiH, kao i ključne stavove o državnoj imovini, gdje je zajednički ustanovljeno da je država BiH vlasnik svoje imovine, a da odgovarajućim zakonom može i treba definisati raspolaganje nižih nivoa vlasti (entiteti, Brčko Distrikt, kantoni, gradovi/općine).

Susretima koje su inicirale četiri organizacije nisu se odazvali DF, SBB i PDP, saopćio je Lazović.

Tokom susreta, usaglašeno je da nevladine organizacije ponude odgovarajući strateški dokument, utemeljen na ponuđenim principima, koji bi izražavao minimum zajedničkih stavova predstavnika nevladinih organizacija, akademske zajednice, istaknutih pojedinaca iz društvenog života i političkih organizacija, a koji će biti obavezujući za sve potpisnike u kontekstu procesa koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom s temeljnim ciljem uređenja BiH kao države punih ljudskih prava i sloboda.

Usaglašeni principi nude balans između poštovanja individualnih i kolektivnih etničkih prava. Kolektivna prava naroda trebaju biti zaštićena u institucijama BiH kroz zaštitu jasno definisanih pitanja od vitalnog nacionalnog interesa.

Pregovori u Neumu, po mišljenju ovih organizacija, kompromitirani su od međunarodnih medijatora u samom startu jer nisu pozvani predstavnici političkih stranaka iz Republike Srpske, a drugi problem, jednako poguban, jeste što međunarodni medijatori nisu postavili temeljne principe za pregovore.

Polazni principi za pregovore, sa stanovišta međunarodno-pravnih obaveza Bosne i Hercegovine i puta prema Evropskoj uniji, morali su biti implementacija pravosnažnih međunarodnih presuda (sudova UN-a, Evropskog suda za ljudska prava, presuda sudova BiH  i mišljenja Venecijanske komisije).

- Kako ovih principa nije bilo, sami pregovori su kompromitirani i osuđeni na neuspjeh. Iznenađeni smo da međunarodni medijatori nisu insistirali na demokratskim principima koje važe u svim demokratskim državama, posebno u SAD i državama EU. S druge strane, ostali smo uskraćeni za informaciju - koje su to bile polazne osnove bh. stranaka koje su u Neumu bile prisutne, tako da smo stekli dojam da se pregovaralo i razgovaralo isključivo o prijedlozima HNS-a – kazao je Miro Lazović.

Pregovori, u formatu kako su vođeni i moderirani, bespotrebni su i kontraproduktivni, posebno s aspekta i činjenice da se čeka dolazak ambasadora SAD iz administracije predsjednika Bajdena, da će nakon toga biti imenovan i izaslanik po ovim pitanjima od administracije predsjednika Bajdena, da je došlo do promjena u vladi SR Njemačke, što će direktno uticati na politiku i EU prema procesima u BiH, te da je osnažena pozicija i uloga Velike Britanije u BiH imenovanjem maršala Pithca.

Sve te činjenice moraju se uzeti u obzir i u tom formatu treba praviti pretpostavku za pregovore o izmjenama Ustava a potom i Izbornog zakona BiH, koji će biti utemeljeni na suštinskim pitanjima, a ne na antievropskim procesima i prijedlozima koje zagovara HNS i SNSD, smatraju četiri nevladine organizacije. 

Politika HNS-a i SNSD i njihovih partnera je anticivilizacijska, utemeljena na antievropskim demokratskim pravnim stečevinama. Očigledno je utemeljena na retrogradnim politikama koje su strateški utemeljili Tuđman i Milošević marta 1991. godine u Karađorđevu, a koji kao konačan cilj imaju podjelu BiH, smatraju Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca, Srpsko građansko vijeće - Pokret za ravnopravnost, Hrvatsko narodno vijeće i Forum parlamentaraca BiH 1990.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.